Další samostatná kapitola používání bezzrcadlovek Nikon je ovládání. Ať už jste na bezzrcadlovku Nikon přešli z jakékoliv zrcadlovky Nikon, tak si v každém případě musíte zvykat na poměrně odlišné ovládání resp. rozmístění tlačítek. Řada tlačítek zůstala zachována, ale řada se změnila. Některé ovládací prvky (jako např. Joystick) mají FF bezzrcadlovky převzaté z profesionálních zrcadlovek apod. V tomto článku vám tedy prozradím zajímavé možnosti nastavení ovládacích prvků; setup, který používám já a také se zmíním o tom, co se mi na ovládání nelíbí.

Úvod aneb co všechno se dá nastavit

Uvedené ovládací prvky korespondují s aktuálními FF modely (Z6, Z6II, Z7 atd.). V případě APS-C bezzrcadlovky Nikon Z50 je tento seznam omezen o některé ovládací prvky.

a) Ovládací prvky na fotoaparátu v režimu focení

Tyto ovládací prvky najdete přímo na vaší bezzrcadlovce. Toto nastavení si můžete změnit v menu „uživatelských funkcí“ pod položkou „Uživatelské přiřazení ovládacích prvků“, které nejspíš najdete pod položkou „f2“ (může se lišit na konkrétním modelu nebo verzi FW). Některé z těchto ovládacích prvků je možné nastavit zvlášť pro video režim. Nastavení pro video najdete kousek níže v menu pod položkou g1.

Seznam ovládacích prvků na fotoaparátu, které je možné nastavit v režimu fotografování:

  • přední tlačítko Fn1,
  • přední tlačítko Fn2,
  • tlačítko rekord v režimu focení,
  • tlačítko AF-ON,
  • nastavení joysticku pro pohyb (Nikon Z50 nemá),
  • nastavení joysticku pro stisk (Nikon Z50 nemá).
Nastavení ovládacích prvků bezzrcadlovky Nikon Z6

V menu uživatelských funkcí se dá pod položkou f2 nastavit funkcionalita vybraných ovládacích prvků, které zde popisuji. Pod položkou g2 se dále dají nastavit ovládací prvky pro video režim.

b) Ovládací prvky

Tyto ovládací prvky má nebo nemá váš objektiv s bajonetem Z (liší se model od modelu a je potřeba si ověřit, zda daný objektiv má nebo nemá uvedené ovládací prvky). Nastavení těchto ovládacích prvků je stejné, jako v předchozím případě, tedy přes „f2“.

Seznam ovládacích prvků na objektivu (závisí dle typu objektivu), které je možné nastavit v režimu fotografování:

  • tlačítko Fn1 na objektivu,
  • tlačítko Fn2 na objektivu,
  • prstenec na objektivu.

c) Tlačítko „i“

Jelikož bezzrcadlovky jsou co do výpočetního výkonu poměrně náročná a složitá zařízení a z pohledu vhodného nastavení jsou z mého pohledu náročnější, než zrcadlovky (nijak si na to nestěžuji, je to fakt související s těmito technologiemi), pak v Nikonu zavedli tlačítko „i“. Při stisku tohoto tlačítka se vám na obrazovce zobrazí dalších 12 možností pro nastavení (pro rychlejší změnu nastavení bez nutnosti vstupu do menu). Přes tlačítko i se tedy dá např. změnit režim stabilizace, změnit kvalitu fotek (např. z RAW na RAW + JPG) atd. Výborná věc je ta, že si do tohoto tlačítka rovněž můžete nastavit funkce dle vašeho výběru. Nastavení je opět přes „menu uživatelských funkcí“, tentokrát ovšem na položce „f1“. Opět je možné nastavení pro video zvlášť, to najdete pod položkou „g1“.

Tlačítko i na bezzrcadlovce Nikon

Editovat se dá také tlačítko i, do kterého je možné přiřadit 12 různých funkcí a to zvlášť pro fotografování, tak i pro video. Opět to najdete v menu uživatelských funkcí pod položkou f1 resp. g1.

d) Ostatní ovládací prvky

V tomto odstavci bych zmínil některé prvky, které lze nastavit a nespadají tak do výše uvedených odstavců.

  • Tlačítko „OK“ se dá nastavit zvlášť pro režim fotografování a zvlášť pro prohlížení. Toto nastavení najdete pod položkou v menu „f3“ (níže popisuji, co mám zde nastaveno já).
  • Dále je možné nastavit pro prohlížení pomocný příkazový volič (tzv. roler, který ovládáte ukazováčkem). Toto nastavení najdete pod položkou „f5“ (níže popisuji, co mám zde nastaveno já).

Shrnutí

I když se toto nastavení může částečně jevit jako chaotické, tak to určitě v praxi není tak složité, jak to na první pohled vypadá. Na celém tomto nastavení nechápu jednu jedinou věc a to, proč se nedá teoreticky nastavit „cokoliv“ na „jakýkoliv ovládací prvek“. Celé je to jeden „počítač“, u kterého by to z hlediska naprogramování neměl být žádný problém.

Jak jsem již několikrát psal ať už v recenzích, tak i na fórech, tak tlačítko, které mi zde chybí (ze zvyklosti u zrcadlovek), je tlačítko režimů AF. Toto tlačítko mají všechny pokročilé zrcadlovky na dobrém místě, které mi maximálně vyhovovalo. Na bezzrcadlovce je nutné si toto tlačítko namapovat někde jinde.

Ovládání bezzrcadlovek Nikon

Jediný ovládací prvek, který mi na bezzrcadlovce schází, je tlačítko AF režimů. Toto tlačítko mám sice nastaveno na tlačítku rekord, ale není to úplně ono. Poloha tohoto tlačítka na zrcadlovkách mi maximálně vyhovovala. Ve sportu často měním AF režim resp. častěji, než na zrcadlovkách, protože bezzrcadlovky zkrátka fungují trochu odlišně.

Jaké je moje nastavení

V tomto odstavci vám popíšu, co jsem si nastavil na své modely Z6.

a) Tlačítka na fotoaparátu:

  • přední tlačítko Fn1 – hvězdičkování fotek (Pokud během focení vyfotím nějakou fotku, kterou následně při importu do PC potřebuji rychle najít, přiřazuji jí hvězdičky právě přes toto tlačítko.);
  • přední tlačítko Fn2 – první položka v „moje menu“ (Pokud pod možnostmi nastavení tlačítek nenajdete svou důležitou funkci, na kterou chcete mít samostatné tlačítko, dá se to obejít tak, že si tuto položku dáte do „moje menu“. První položku v mém menu pak můžete vyvolat některým z tlačítek. Já často používám bezhlučné fotografování a právě tuto funkci mám zde nastavenou.);
  • tlačítko rekord v režimu focení – změna AF režimů (Jak jsem již výše uvedl, tlačítko AF mě schází, takže jsem ho nahradil namapováním na tlačítko rekord.);
  • tlačítko AF-ON – blokace ostření (Jelikož ostřím namáčknutím spouště, tak toto tlačítko používám jen občas k blokaci zaostření.);
  • nastavení joysticku pro pohyb – stejné jako multifunkční volič > zobrazení dalšího/předchozího snímku (Při focení měním AF oblasti, při prohlížení měním posuvem následující snímek.);
  • nastavení joysticku pro stisk – reset AF oblasti (Při stisku joysticku se mi automaticky nastaví středový bod, což je dobrá funkce pro mne.).
Tichá závěrka na Nikonu Z6 - tzb. bezhlučné fotografování

Na tichou závěrku (plně elektronickou) nafotím minimálně 50 % fotek. Tuto závěrku používám v situacích, ve kterých mě nijak nelimituje. Typickým příkladem využití elektronické závěrky jsou fotky ze servisu. Tuto možnost jsem si nastavil na tlačítko Fn2 jakožto první položku mého menu.

b) Ovládací prvky na objektivu

Jelikož moje objektivy nemají žádná tlačítka (jedná se o 85/1,8 a 20/1,8 z řad S Line), mám nastavení aplikováno pouze pro kroužek. Zde mám nastaveno ostření jako na zrcadlovce, nicméně zkoušel jsem zde nastavit i ISO a i to se mě velmi líbilo.

c) Tlačítko „i“

V tomto tlačítku mám nastaveno několik funkcí, které ovšem nepoužívám buď vůbec a nebo velmi zřídka. Jedná se o tyto možnosti:

  • Velikost obrazu – občas potřebuji změnit na S RAW apod.
  • Kvalita obrazu – primárně fotím do RAW, ovšem někdy RAW + JPG.
  • Předvolba picture control – aktuálně používám ploché, ale chtěl bych se tomu do budoucna více věnovat.
  • Měření expozice – používám výhradně matrix, takže tuto volbu prakticky vůbec nepoužívám.
  • Připojení Wi-Fi – občas potřebuji Wi-Fi spojení.
  • Volba obrazového pole – občas přepnu do cropu DX.
  • Zábleskový režim – občas fotím bleskem, tak jsem si toto nastavení zde dal.
  • Korekce zábleskové expozice
  • Aplikace pro živý náhled – dle situace toto nastavení vypínám nebo zapínám.
  • Zvýraznění pro zaostřování – moc nepoužívám, snad jen někdy na MF a makro.
  • Redukce vibrací – stabilizaci mám většinou vypnutou, občas jí zapnu (když fotím s 200-500 apod.)
  • Vícenásobná expozice – občas použiju.
Menu i ve fotoaparátu Nikon Z6

V menu i nejčastěji používám zapnutí a vypnutí stabilizace. Pokud stabilizaci nepotřebuji, mám ji vypnutou, pokud se mi naopak hodí, tak jí zapnu. Nemám ji tedy zapnutou pořád, abych zbytečně nevybíjel baterku. Ve sportu jí mám zapnutou v situacích, kdy fotím velkým tele objektivem Nikon 200-500/5,6, abych měl obraz v hledáčku klidný.

d) Ostatní ovládací prvky

Na tlačítku OK mám nastaveno pro režim fotografování zoom na 1:1. Toto používám v situacích, kdy ostřím manuálně a potřebuji přesně zaostřit např. oko vážky. V režimu prohlížení mám rovněž nastaveno zazoomování na 1:1 což používám snad nejčastěji. Pokud vyfotím snímek a chci se přesvědčit, jestli je 100 % ostrý, tak tímto tlačítkem zobrazím jeho skutečnou velikost 1:1.

Pomocný příkazový volič v režimu prohlížení používám, když chci posouvat fotografie v kroku 50. Otáčením se tedy např. během jedné sekundy jsem schopen dostat o 500 fotografií nazpět apod.

Tlačítko OK na bezzrcadlovce Nikon

Tlačítko OK je moje snad nejčastěji používané tlačítko (hned po spoušti). Pomocí tohoto tlačítka mám ve zvyku kontrolovat ostrost vyfocených fotek v poměru 1:1.

Závěr

Na závěr vlastně ani nevím, co bych měl dodat. Možnosti a své nastavení jsem zde vyjmenoval, také jsem uvedl to, co mi vadí. Samotný závěr tedy tentokrát nechám na vás.

Pokud máte nějaké zajímavé postřehy a typy související s tématem tohoto článku, budu rád, když se o ně podělíte v komentářích. Zároveň bych vás chtěl pozvat na svůj nedávno vytvořený nový Instagramový profil, zaměřený čistě na bezzrcadlovku Z6, v jehož Instastories sdílím mimo jiné i vaše zajímavé fotky.

Předchozí díly série

#3 Jak Používat bezzrcadlovky Nikon – sekvenční snímání a jeho rizika
#2 Jak Používat bezzrcadlovky Nikon – hledáček vs. displej
#1 Jak Používat bezzrcadlovky Nikon – výdrž baterie