Tímto článkem bych zahájil zde na svém blogu menší sérii na téma bezzrcadlovky Nikon. V této sérii článku vám prozradím některé tipy na používání bezzrcadlovek Nikon. Je to zhruba rok, co jsem si pořídil svou první bezzrcadlovku Nikon Z6, takže za tu dobu jsem s ní nasbíral nějaké zkušenosti z praxe, které bych proložil teorií.

Úvod

Tématem tohoto dílu je často rozebíraná výdrž baterie. Na úvod je potřeba si uvědomit jednu skutečnost a to, že klasické zrcadlovky odebírají energii prakticky jen během samotného focení, zatímco bezzrcadlovky odebírají energii už jen samotným pohledem do elektronického hledáčku, aniž byste museli mačkat spoušť. Tohle je potřeba si uvědomit a smířit se s tím.

Zaměřím se tedy na to, jak baterii šetřit, aby vám vydržela co nejdéle. Výrobce např. u Nikonu Z6 uvádí výdrž baterie 310 snímků pro hledáček a 400 snímků pro monitor. Modely Z7 nebo nyní nově Z6II na tom nejsou o moc lépe, čemuž se ovšem nedivím, protože bezzrcadlovka a její technologie je energeticky poměrně náročné zařízení (v porovnání se zrcadlovkou s optickým hledáčkem atd.). Je ovšem nutné poznamenat, že výdrž baterie závisí na mnoha parametrech a tyto údaje vychází z poměrně přísného algoritmu pro testování. V praxi jsem se ještě pod tyto hodnoty snad nedostal a dokonce mám i jeden osobní „rekord“, kdy jsem na akci preventivně vyměnil baterku při zbývající kapacitě 17% a počtu 1898 pořízených snímků, což je rozhodně výborné číslo. Přesto všechno jsem bohužel nucen poměrně v rámci možností šetřit energii během používání (mám jen 5 baterek na 2 těla). Na čem tedy závisí výdrž baterie a na co si dát pozor jsem sepsal v následujících odstavcích.

Jak používat bezzrcadlovku Nikon

Nastavení monitoru a hledáčku

V menu nastavení najdete položku „omezení volby režimů monitoru“ a v ní jsem si na svých Z6 aktivoval pouze režim monitoru (používám ho pokud fotím přes obrazovku) a režim tzv. „upřednostnit hledáček“ (tento režim je nejvíce podobný zrcadlovce => přes hledáček fotíte a snímky prohlížíte na obrazovce). Záměrně jsem deaktivoval automatickou volbu, protože při této volbě byl monitor aktivní do doby, než přešel fotoaparát do režimu spánku, což je pro mě jednak nepraktické a na výdrž baterie to má zásadní vliv.

Jak používat bezzrcadlovku Nikon

Standardně fotím přes hledáček (zvyklost od zrcadlovek) a na displej přepínám jen když fotím z nestandardní pozice jako např. když mám fotoaparát nad hlavou a nebo na zemi. Fotím-li přes displej, tak displej aktivuji vždy bezprostředně před focením, aby nebyl zbytečně aktivován s předstihem např. 2 minut.

Automatické vypnutí

V menu uživatelských funkcí se pod položkou „C3“ dá nastavit zpoždění automatického vypnutí v různých režimech (prohlížení fotek, menu atd.). Čím kratší jsou tyto časy, tím je to lepší z hlediska výdrže baterie, nicméně nejkratší časy jsou během používání někdy nepříjemně krátké.

Deaktivace kontroly snímku

Na všech svých fotoaparátech jsem měl zakázanou možnost tzv. kontroly snímku. Jedná se o funkci, při které se vám na displeji zobrazí automaticky každý snímek bezprostředně po jeho vyfocení. Kromě toho se snažte minimálně prohlížet snímky, protože při časté aktivaci LCD obrazovky (nebo i hledáčku, pokud snímky prohlížíte v něm) dochází k výrazně nižší výdrži fotoaparátu.

Pokud nepotřebujete stabilizaci, tak jí vypněte

Pokud stabilizaci nutně nepotřebujete, tak bych vám určitě poradil ji deaktivovat, protože i stabilizace pochopitelně odebírá nějakou část energie a když není její funkce nutná (např. pokud fotíte na hodně krátké expoziční časy, nebo ze stativu atd.), je dobré ji vypnout.

Stabilizace na objektivech „F“ a její podivné chování

Jelikož používám přes redukci řadu objektivů s bajonetem „F“, tak jsem teprve nedávno narazil na poměrně divné chování stabilizace v objektivech (objektivy s tzv. VR). Na svém Nikonu 200-500 mm f/5,6 VR jsem zjistil, že stabilizace stabilizuje i v případě, že nemám aktivovaný ani displej a ani hledáček (před hledáčkem není ani oko, ani žádná jiná překážka, je zkrátka vypnutý). Jinými slovy řečeno mám foťák pověšený za popruh u pasu a stabilizace neustále je aktivní a jde slyšet, že pracuje do doby, než foťák „usne“.

Není mi tedy úplně jasné, zda má toto nějaký odůvodnitelný záměr nebo se jen jedná o chybu ve firmwaru, v každém případě úplně stejně mě funguje i Nikon 16-35 mm f/4 VR.

Jak používat bezzrcadlovku Nikon

Na tuto nevýhodu uvedenou v tomto bodě jsem přišel náhodou, když jsem fotil vážky. Na focení vážek mám stabilizaci zapnutou, protože na ohnisku 500 mm je obraz v hledáčku příjemně stabilní a menší výdrž baterie mi zde nevadí.

Vypněte Wi-Fi a Bluetooth

Tyto sítě všichni znáte z mobilních telefonů, takže opět platí pravidlo, že pokud je aktuálně nevyužíváte, je dobré je mít vždy vypnuté.

Bezhlučné fotografování

Pokud to situace umožňuje, tak používejte bezhlučné fotografování, což je režim elektronické závěrky. Tento režim je v cca 90% situací plně použitelný (u modelu Z6). Dávejte si ovšem pozor na některé umělé světelné zdroje (zářivky atd.), na extrémně rychlé pohyby a to zejm. z leva doprava a naopak, vlny na vodní hladině, míčové sporty, atd. Abych nemusel elektronickou závěrku zdlouhavě hledat v menu, nastavil jsem si jí jako první položku v mém menu a nastavil na tlačítko FN2.

Jak používat bezzrcadlovku Nikon

Fotím-li atmosféru v servisu, lidi a detaily, používám výhradně elektronickou závěrku.

Vytvořte si systém v ovládání

Pod tímto bodem mám na mysli:

  • efektivně používejte tlačítka na fotoaparátu, abyste jakékoliv nastavení nemuseli složitě hledat v menu a tím zbytečně aktivovat obrazovku,
  • využívejte tlačítko „i“, do kterého si můžete uložit nejčastěji používané funkce. Nemusíte pak toto nastavení složitě hledat v menu,
  • využívejte položku „moje menu“, do kterého si můžete ručně uložit jakékoliv nastavení nebo po přepnutí použít jako „historii nastavení“.

Čidlo hledáčku

Během manipulace si dávejte pozor na snímač oka u hledáčku. Snímač totiž detekuje jakoukoliv překážku před hledáčkem a hledáček aktivuje. Stává se tedy, že se hledáček aktivuje během chůze, nebo když během deště se na něj dostane kapka vody (to se mi stalo), nebo v prašném prostředí, kdy na snímač dosedne prach (rovněž se mi to stalo). Tato vlastnost může výrazným způsobem ovlivnit výdrž fotoaparátu, protože hledáček OLED je jeden z největších „žroutů“ energie ve fotoaparátu, takže jakákoliv jeho zbytečná aktivace se projeví na výdrži.

Jak používat bezzrcadlovku Nikon

Dávejte si pozor, aby vám prach nedosedl na snímač nad hledáčkem. Pokud se tak stane, je nutné snímač očistit, aby nebyl hledáček aktivován i v klidovém stavu.

Vypínejte fotoaparát

Pokud s fotoaparátem delší dobu nefotíte, je dobré ho vypnout manuálně přepínačem on/off. I režim spánku odebírá v klidovém stavu energii, která se po delší době nečinnosti může opět projevit na výdrži.

Dokonce je vhodné (a výrobce na to upozorňuje i v manuálu) nenechávat baterii ve fotoaparátu delší dobu (řádově dny, týdny, měsíce atd.), protože i když je fotoaparát vypnutý, tak přesto odebírá nějakou minimální energii.

Používejte kvalitní baterie

Používejte kvalitní baterie do vašich fotoaparátů. Osobně používám do dvou bezzrcadlovek Z6 5 ks originálních baterií Nikon. Kvalitní a prověřené baterie třetích výrobců už nejsou cenově o moc levnější než originály, proto jsem vsadil na jistotu a zvolil originály.

Dávejte si mimochodem pozor na extrémně levné čínské náhražky, které sice mají často zajímavou cenu, ale taky často velmi nízkou kapacitu 900 mAh, 1200 mAh, atd. I kdyby se tedy jednalo o kvalitní baterie (o čemž bych snad i pochyboval), tak ale přesto vydrží podstatně méně, než originální už jen kvůli nízké kapacitě, která je udávána. Originální baterie Nikon mají kapacitu 1900 mAh.

Jak používat bezzrcadlovku Nikon

Závěr

Pokud máte nějaké zajímavé postřehy a typy související s tématem tohoto článku, budu rád, když se o ně podělíte v komentářích. Zároveň bych vás chtěl pozvat na svůj nedávno vytvořený nový Instagramový profil, zaměřený čistě na bezzrcadlovku Z6, v jehož Instastories sdílím mimo jiné i vaše zajímavé fotky.