#2 Jak používat bezzrcadlovky Nikon – hledáček vs. displej

Pokud přecházíte ze zrcadlovky na bezzrcadlovku, tak největší nezvyk pro vás bude pravděpodobně elektronický hledáček. V tomto díle vám tedy poradím, jak pracovat s přepínáním hledáčku a obrazovky tak, aby to pro vás bylo co nejsnazší. Ostatně o tomhle jsem se už částečně zmínil v předchozím díle této série, nicméně zde to vysvětlím od začátku.

Úvod

Možnosti pro práci s elektronickým hledáčkem (dále jen zkratka EVF) a zadní výklopnou LCD obrazovkou jsou celkem 4, které následně popíšu vč. jejich výhod a nevýhod. Aby bylo možné rychle mezi těmito režimy přepínat, tak na bezzrcadlovkách přibylo tlačítko na boku.

Nikon Z6 - přepínač obrazovek

Tímto tlačítkem se přepíná mezi jednotlivými režimy obrazovky a EVF (foto: www.nikonusa.com)

Automatický režim přepínání

Jak už napovídá název, jedná se o režim s automatickým přepínání EVF a velké výklopné obrazovky. Tento režim funguje tak, že když máte přiložené oko u hledáčku, aktivuje hledáček a pokud oko u hledáčku nemáte, aktivuje automaticky velkou LCD obrazovku. Živý náhled, prohlížení fotek, menu atd. se tedy zobrazuje automaticky buď v hledáčku nebo na velké obrazovce. Tento režim má ovšem jisté nevýhody. První nevýhoda spočívá v automatické aktivaci obrazovky i v situacích, když jakoby nefotíte. V praxi to je limitující zejm. v tom, že výdrž baterie výrazně klesá.

Problém EVF je rovněž v tom, že jeho snímač nedetekuje pouze oko, ale jakoukoliv překážku, kterou přiložíte před snímač (tzn. snímač nerozlišuje oko aj. cizí, pevný předmět). V praxi se tedy může stát, že hledáček omylem aktivuje i v situacích, kdy fotíte přes velkou výklopnou obrazovku např. „od pasu“ a bundou zastíníte snímač hledáčku. Touto nevýhodou trpí zejm. starší modely bezzrcadlovek (Z5, Z6, Z7 a Z50). Nedávno představené modely Z6II a Z7II tuto nevýhodu mají do značné míry potlačenou tím, že v nich přibyl snímač detekující polohu LCD obrazovky. pokud tedy máte obrazovku LCD vyklopenou, pak dochází automaticky k deaktivaci snímače hledáčku.

Režim hledáčku

Tento režim je čistě režim hledáčku, takže po přiložení oka k hledáčku se v něm zobrazí náhled scény, menu, vyfotografované fotografie atd. Zkrátka velká LCD obrazovka je v tomto režimu zcela deaktivovaná a úplně vše se zobrazuje právě v EVF. Výhodu, kterou tento režim má může být prohlížení vyfotografovaných fotografií na přímém slunci, kdy se na velké LCD obrazovce odráží odlesky apod. Naopak nevýhoda tohoto režimu je vyšší zátěž baterie, protože EVF odebírá více energie, než-li velká obrazovka.

Režim displeje

Režim displeje funguje v porovnání s předchozím režimem přesně naopak. Veškeré informace, menu, živý náhled atd. se zobrazují pouze na velké obrazovce. Nevýhoda tohoto režimu je, že při jeho aktivování je obrazovka okamžitě aktivní, což při častém používání výrazně více vybíjí baterku (hledáček sice odebírá více energie, než displej, nicméně hledáček je aktivován pouze jakmile k němu přiložíte oko, zatímco velká obrazovka je aktivována bezprostředně po tom, co jí přepnete do tohoto režimu).

Jak používat bezzrcadlovku Nikon

Pokud fotím z nestandardní pozice, přepínám manuálně tlačítkem na režim velké obrazovky …

Upřednostnit hledáček

Pokud chcete, aby se vaše bezzrcadlovka chovala obdobně jako zrcadlovka, pak budete nejčastěji využívat právě tento režim. V tomto režimu používáte EVF pro živý náhled, ale pro všechno ostatní už slouží velká obrazovka. Pro vstup do menu, prohlížení fotek, apod. již používáte obrazovku stejně tak, jako na zrcadlovkách. Osobně tento režim využívám nejvíce.

Jak používat bezzrcadlovku Nikon

V běžných situacích používám možnost upřednostnění hledáčku, která se zdánlivě podobá režimu zrcadlovky.

Menu – omezení volby režimů monitoru

Pokud z výše uvedených 4 režimů používáte pravidelně jen některé (což je i můj případ), je možné skrze menu deaktivovat jakýkoliv režim (nebo i více režimů).

Následně tedy pokud budete přepínat režimy tlačítkem (viz. výše fotka), budou se aktivovat pouze ty režimy, které máte předvolené. Já jsem si oblíbil režim „Upřednostnit hledáček“, který používám z cca 80% případů. Dále jsem si povolil režim LCD obrazovky, který využívám když fotím z neobvyklého úhlu pohledu (např. zarovno s vodní hladinou, s nadhledem atd.).

Režim hledáčku a automatický režim jsem deaktivoval, protože pro něj nemám žádné využití. Uvedeným tlačítkem tedy přepínám pouze mezi režimem obrazovky a upřednostněním hledáčku.

Omezení volby režimů monitoru - Nikon Z6

Takto mám omezení volby režimů monitoru nastavené já …

Závěr

Tento článek jsem napsal celkem neplánovaně, protože jsem viděl několik videí na nové modely Z6II a Z7II, kde si recenzenti často stěžovali na nevýhodu u prvních modelů (Z5, Z6, Z7, Z50) spočívající v nežádoucí aktivaci EVF, přestože jejich záměr byl fotit přes obrazovku. Tato jejich kritika byla sice do jisté míry oprávněná, nicméně pokud by nepoužívali automatickou volbu obrazovek, tak bych se těmto komplikacím vyhnuli i u starších modelů. Osobně tedy mám automatickou možnost deaktivovanou což je vlastně hlavní myšlenka tohoto článku. Vyhněte se problémům a tuto možnost si skrze menu zakažte i vy. Pro mé účely nemá automatická volba žádný přínos a manuální přepínání mezi režimem upřednostnění hledáčku a LCD mě nijak neomezuje, ostatně i na zrcadlovkách když jsem chtěl fotit přes LCD, musel jsem to manuálně přepnout.

Pokud máte nějaké zajímavé postřehy a typy související s tématem tohoto článku, budu rád, když se o ně podělíte v komentářích. Zároveň bych vás chtěl pozvat na svůj nedávno vytvořený nový Instagramový profil, zaměřený čistě na bezzrcadlovku Z6, v jehož Instastories sdílím mimo jiné i vaše zajímavé fotky.

Předchozí díly série

#1 Jak Používat bezzrcadlovky Nikon – výdrž baterie

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. Pajas

    Je možné, že by mód „Upřednostnit hledáček“ na Z50 nebyl? Můžu přepínat pouze mezi automatikou, hledáčkem nebo monitorem. A v menu to nemůžu najít, že by to byl tento režim vypnutý. Bohužel zkrácený manuál pro Z50 taky moc nepomůže.

    • Radek Caga

      Bohužel je to tak, nedávno jsem měl v ruce Z50 od známého a nastavoval mu ji a tato volba tam bohužel nebyla. Za mě velká nevýhoda Z50, bohužel 🙁 …

  2. Děkuji za hezky napsaný článek a těším se na další postřehy k Z6.

    • Radek Caga

      Díky, už je v přípravě #4. díl 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *