Od společnosti Saal-Digital.CZ jsem dostal zajímavou příležitost k vyzkoušení jejich fotoknihy, které jsem využil a domů mi přišla prvotřídně zpracovaná fotokniha od této firmy. Saal Digital nevyrábí pouze fotoknihy, ale také kalendáře, fotoobrazy, fotosešity, přání aj. zajímavé výrobky z fotografií zákazníků. Ve všech odborných recenzích na internetu fotokniha Saal Digital vyniká nad ostatními a nyní s odstupem času určitě kladné hodnocení fotoknihy mohu potvrdit. Ostatně posuďte sami …

Obal fotoknihy

Jako první, co vzbudí na fotoknize Saal-Digital velmi pozitivní dojem je její obal. Obal je z kvalitních tvrdých desek, takže je velmi bytelný a neobsahuje žádnou reklamu výrobce, pouze maličký QR kód na zadní straně (u malé knihy je kód menší než 1cm). Kdyby kód přeci jen někomu vadil, tak je ho možné za příplatek zcela zrušit.

Fotokniha Saal Digital

Fotokniha Saal Digital

Kvalita tisku a papíru

Použitý matný papír je opravdu velmi kvalitní. Kvalita tisku je rovněž velmi precizní, barvy jsou maximálně věrohodné a na žádných fotografiích není nikde sebemenší stopa po nějakém rastru apod. S kvalitou tisku jsem tedy maximálně spokojený.

Fotokniha Saal Digital

Fotokniha Saal Digital využívá prvotřídní matný papír

Plochá vazba

Mezi velké přednosti této knihy je tzv. plochá vazba (Layflat). Díky této vlastnosti je možné bez jakéhokoliv problému vkládat fotografie přes dvě strany, aniž by tím byla jakýmkoliv způsobem narušena jakákoliv fotografie. Přechod mezi stránkami je až neuvěřitelně plynulý a stránky ve vazbě krásně drží. Veškeré přechody mezi stránkami jsou naprosto přesné, takže nemám absolutně nic, co bych vytkl.

Fotokniha Saal Digital

Plochá vazba fotoknihy umožňuje ničím nerušený přechod fotografie z levé na pravou stranu

Přesnost

Co se týká přesnosti, tak opět fotokniha ani trochu nezklamala. Veškeré obrázky jsou naprosto přesně oříznuté tak, jak je naznačeno v programu Saal Designer pomocí ořezové čáry. Všechny rozměry jsou přesné do posledního milimetru. Často jsem používal šablony s velmi malými obrázky, ale samozřejmě i ty jsou oříznuty naprosto přesně, takže opět naprostá spokojenost.

Fotokniha Saal Digital

Všechny fotografie jsou naprosto přesně umístěny

Program Saal Designer

Co se týká samotného programu, ve kterém se kniha edituje, tak musím opět výrobce pochválit. Program obsahuje základní, ale také pokročilé funkce, jednotlivé šablony jsou rozděleny do přehledných kategorií. Veškeré ovládání programu je opravdu velmi intuitivní, že člověk nemusí být IT specialista, aby se v tom snadno orientoval. Kromě toho má program zajímavé funkce, které objednávajícího upozorní před objednávkou na některé z možných chyb, které se občas dají přehlédnout jako například aktivní pole s nevyužitým textem apod.

Fotokniha Saal Digital

Náhled na dvojstranu v grafickém editoru Saal Designer

Závěr

Závěrem tedy v podstatě není co dodat. Fotokniha firmy Saal Digital je prvotřídní výrobek, který nabízí špičkovou kvalitu ve všech ohledech, na které se každý fotograf, ale také běžný zákazník zaměřuje. Kromě špičkové kvality mne také překvapila rychlost výroby a doručení. Od objednání po doručení neuplynuly ani 4 pracovní dny a to jsem navíc knihu objednával na přelomu roku 2017/2018. Z Německa, kde je tato kniha vyráběná, musela urazit na Moravu několik set kilometrů.