V tomto článku bych rád uvedl ty nejlepší sportovní akce roku 2017, které jsem v tomto roce navštívil. Je zde uvedeno 9 nejlepších sportovních událostí, které jsem seřadil od 9. do 1. místa. Hodnotící kritéria, ke kterým jsem bral ohled byly: fotogeničnost a akčnost dané akce, organizace akce, okolní krajina a částečně i počasí, které vyšlo v tomto roce. Jinými slovy řečeno: jedná se o jakýsi žebříček mé spokojenosti s danou akcí v tomto roce. Všechny uvedené akce bych tedy případným návštěvníkům a hlavně fotografům v následujícím roce určitě doporučil.

 

#9 – Ledová plochá dráha – Kopřivnice

Ledovou plochou dráhu jsem v tomto roce navštívil úplně poprvé a byl jsem velmi překvapený, když jsem tento sport viděl na živo. Rovněž jsem byl překvapen z množství diváků, kterých bylo na akci několik tisíc. Počasí vyšlo navíc na jedničku, takže se daly fotit i zajímavé fotky atmosféry v protisvětle.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Atmosféra na ledové dráze

#8 – Dny NATO

Na Dny NATO jezdím v podstatě pravidelně několik let, i když má účast je závislá na počasí. V letošním roce navštívila letiště Leoše Janáčka akrobatická formace Saudi Hawks, která předváděla parádní představení. Podotýkám, že na tuto akci jsem jel už v pátek, kdy probíhaly nácviky účastníků. Na konec se ukázalo, že fotit představení v pátek byla dobrá volba, protože počasí v sobotu a v neděli bylo velmi nepříznivé, takže nic ani v podstatě nevzlétlo.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Formace Saudi Hawks

#7 – Mad race

Extrémní překážkový závod na Vaňkově kopci v Ostravě se konal v klasickém termínu (první červnový víkend) a já jsem ho navštívil už podruhé. Závod měl okolo 30 překážek a běžel se v zajímavé lokalitě.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Kolmá stěna na Mad race

#6 – Ados Buksa motokros – Petrovice

MČR v motokrosu jsem letos opět navštívil úplně poprvé a to v Petrovicích u Karviné. Trať byla zajímavá, počasí opět bylo výborné a jezdci předváděli zajímavý sport a akce k focení. Některé skoky byly neuvěřitelně vysoké a dlouhé.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Velký skok na motokrosu

#5 – ME autokrosu – Přerov

Další premiéru jsem si letos odbyl na autokrosu v Přerově. Poprvé jsem tak viděl buginy na živo a jelikož se jednalo o akci ME, zážitek byl opravdu velký. Počasí bylo jak na houpačce, chvíli pršelo, pak svítilo slunce a to se několikrát během jednoho dne prostřídalo. Tím, že počasí bylo různorodé, tak mě to o něco více zpestřilo fotogalerii.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Akce na horizontu v Přerově v divizi superbuggy

#4 – Barum Czech rally Zlín

Barum rally bývá v ČR každoročně vrchol sezóny rally, ani letos tomu nebylo jinak. Tuto rally vždy navštíví kvalitní startovní pole a hlavně obrovské množství diváků, kteří vytvářejí neuvěřitelnou atmosféru. I když se poslední roky jezdí trasa závodu hodně podobně, tak i přesto jsem byl na mnoha místech úplně poprvé, což je super. Co se týká harmonogramu akce, tak ten pro fotografy nikdy nebyl ideální a letošní ročník to opět potvrdil. Navíc oficiální fotografové nemají dostatek informací před soutěží ohledně dostupnosti k RZ. Tyto informace osobně považuji za velmi důležité, protože RZ Barum rally jsou poměrně nedostupné a je potřeba si určit potřebný čas na přesun předem.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Václav Pech na shakedownu a v zajímavém světle

#3 – Czech drift series – Brno

Letos jsem se rozhodl navštívit závod Czech drift series v Brně poměrně na poslední chvíli a rozhodně nelituji. Zážitek, který závod nabízel je nepopsatelný, protože dokud to člověk neuvidí, tak neuvěří. Závod byl součástí šampionátu zóny střední Evropy, takže kromě české špičky zde bylo mnoho zahraničních drifterů a to vč. početné flotily z Polska. Právě Polsko patří v Evropě mezi špičku v oblasti driftu. Jejich auta jsou nejen na pohled pěkná, ale taky rychlá s neuvěřitelným ovládáním. Drift na této úrovni patří rozhodně k nejlepším sportovním zážitkům, které jsem kdy viděl.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Dlouhá expozice z vnitřku zatáčky

#2 – Rally Hustopeče

Rally Hustopeče je co do lokality označována mnohými lidmi jako nejkrásnější česká rally a já s nimi v tomto souhlasím. Letošní ročník byl opět velmi povedený, navíc se tato rally jede na velmi malé ploše, takže přesouvání mezi jednotlivými RZ je poměrně snadné. Rally nejen, že je situována v hezké krajině, ale také je velmi akční a fotogenická.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Akce na rally Hustopeče

#1 – Rally sprint – Vyškov

Jako vítěznou událost roku 2017, kterou jsem navštívil, jsem vybral jednodenní rally sprint Vyškov. Tato rally mne opět nezklamala, byl jsem na ní už podruhé. Má strašně moc hezkých, akčních a fotogenických míst a všechny mají dobrou dostupnost. Moc bych si přál, kdyby se do budoucna podařilo organizátorům zařadit tuto rally do dvoudenních českých závodů, protože podle mne by si to zasloužila.

Nejlepší sportovní akce roku 2017

Atmosféra na Vyškovském sprintu