Výrobce blesků Godox je zajímavý především v tom, že má velmi pestré portfolio výrobků, příslušenství apod. ve velmi dobré kvalitě a za příznivou cenu. U tohoto výrobce je možné pořídit si snad cokoliv, co souvisí s osvětlovací technikou od systémových blesků, přes studiové a bateriové blesky až po softboxy atd. Portfolio blesků je velmi pestré, které se navíc postupem času rozrůstá o zajímavé a praktické výrobky. Mne osobně nejvíce zaujaly systémové a bateriové blesky. V této recenzi bych se chtěl zaměřit na blesky AD200, které považuji za zcela jedinečný a unikátní výrobek hned z několika důvodů, které bych zde chtěl detailněji popsat a to jak z teoretické, tak i z praktické stránky.

Blesk AD200 a jeho základní příslušenství

Blesk AD200 je poměrně výkonný bateriový blesk malých rozměrů, což je přesně to, co na trhu dlouhou dobu chybělo. Vzhledem k tomu, že primárně fotografuji sport a veškerou výbavu nosím v batohu (někdy x km daleko) apod., pak je pro mě minimalizace hmotnosti a rozměrů jedna z hlavních priorit. Tento blesk má ve standardní výbavě možnost volby mezi dvěma zábleskovými hlavami. První hlava je speedlite, která připomíná hlavu, jakou má klasický systémový blesk. Výhoda speedlite hlavy je v tom, že s ní má blesk zcela minimální rozměry. Druhá hlava je klasická s výbojkou, na kterou se pak dá nasadit volitelné příslušenství jako je reflektor, softbox apod. Jednotlivé hlavy se dají zcela jednoduše a rychle měnit. Pro přehlednost zde uvedu, co všechno obsahuje základní výbava blesku AD200 (toto příslušenství zahrnuje cena blesku a standardně se dodává společně s bleskem).

  • Samotný blesk AD200

  • Speedlite hlava

  • Klasická hlava

  • Výbojka pro klasickou hlavu

  • Baterie Li-on

  • Nabíječka na baterii

  • Držák na stativ

  • A to vše v praktickém kufříku

Příslušenství Godoxu AD200 (foto: www.godox.cz)

Příslušenství Godoxu AD200 (foto: www.godox.cz)

Základní popis a ovládání blesku AD200

Jak jsem již uvedl, tak nesporná výhoda blesku AD200 je v jeho rozměrech zejm. v kombinaci se speedlite hlavou. AD200 podporuje TTL řízení záblesku a také synchronizaci s krátkými časy závěrky. Na bočnicích jsou 2 závity, pomocí kterých je možné blesk namontovat na stativ apod. a to jak na výšku, tak i na šířku. Udávaný výkon záblesku je 200 Ws. Co se týká směrného čísla, tak to má hodnotu 60 s klasickou hlavou na ohnisku 28 mm a 56 se speedlite hlavou na ohnisku 35 mm. Důležité je také zmínit, že blesk nemá žádný vnitřní zoom, jako mají systémové blesky.

Co se týká ovládání blesku, tak to je velmi snadné a zároveň dobře vyřešeno. Hlavní spínač na zapnutí a vypnutí blesku se nachází na boku, všechny ostatní ovládací prvky jsou na zadní straně hned vedle displeje. Detailní popis toho, co a jak se ovládá zde nebudu přepisovat, neboť je to jednoduše dohledatelné v uživatelském manuálu, který je např. na internetu. Dodám jen, že mne osobně velmi zaujal zadní volič (roler), který je velmi dobře ergonomicky navržen. Malé mínus je jas displeje, který za slunečného dne je hůře čitelný. Nicméně k ovládání blesku nemám žádné výtky, blesk prakticky ovládám stejně jen na vysílači.

Pakliže si tento blesk pořídíte, možná vás na úplném začátku zaskočí klasická hlava, která na blesk jde velmi ale opravdu velmi ztuha a těžce nasadit, než si „sedne“ (u obou blesků jsem měl stejnou zkušenost). Od druhého nasazení pak výměna hlav jde zcela bezproblémově a zároveň nikde není žádná vůle, takže krásně sedí v konektoru. Stejný případ je i v případě Twin head hlavy – viz. níže.

Blesk má 3 základní módy: TTL, manuální a stroboskopický. Kromě toho se dají nastavit některé zajímavé parametry jako je zpoždění záblesku.

Godox AD200 (foto: www.godox.cz)

Godox AD200 (foto: www.godox.cz)

Výkon AD200 v porovnání se systémovými blesky

Možná některé z vás na první pohled zaujal úvodní obrázek tohoto článku, kterým jsem naznačil výkon blesku AD200. Blesk AD200 je cca 4x silnější, než běžně používaný systémový blesk, ale pouze za určitých podmínek, které bych zde chtěl rozebrat.

Mnoho výrobců (včetně Godoxu) neudává žádné extrémně podrobné technické specifikace ohledně blesků (asi i proto, protože to skoro nikdo nečte), nicméně výrobce Nikon je výjimka. Systémové blesky značky Nikon mají manuál velmi podrobně napsaný. K blesku SB910 (což je nejsilnější řada systémových blesků Nikonu) jsem si našel specifikaci, že na ohnisku 28 mm má Gn = 30 a na ohnisku 200 mm má Gn = 56, což je obdobné, jako u Godoxu TT685, který má na ohnisku 200 mm Gn = 60 (Godox udává Gn jen na ohnisku 200 mm), což je přibližně stejné, jako SB910.

Můžeme tedy přibližně počítat s tím, že nejsilnější výkonová řada systémových blesků napříč mnoha výrobci má na ohnisku 28 mm přibližně Gn = 30. Godox AD200 má Gn = 60 (s klasickou hlavou) na ohnisku 28 mm.

Je všeobecně známo, že s dvojnásobným výkonem blesku se Gn zvyšuje pouze násobkem druhé odmocniny (ostatně je to patrné i z tabulky, kterou uvádí Nikon u SB 910). Pokud tedy budeme mít k dispozici dva systémové blesky, což představuje dvojnásobný výkon, bude výsledné Gn = 30 x 1,4 = 42. Pokud výkon opět zdvojnásobíme tím, že místo dvou systémových blesků použijeme čtyři, pak bude výsledné Gn = 30 x 2 = 60. V případě speedlite hlavy má AD200 o něco nižší výkon (a menší vyzařovací úhel), který je přibližně roven 3 ks systémových blesků.

Z uvedeného teoretického výpočtu tedy plyne, že jeden blesk AD200 má stejné Gn (pouze na ohnisku 28 mm), jako čtyři systémové blesky dohromady. Někteří fotografové fotí čtyřmi systémovými blesky najednou (tzv. Konfigurace four square) a já jsem původně o této konfiguraci také uvažoval, nicméně pro ohnisko 28 mm je AD200 adekvátní náhrada z pohledu Gn.

Malým handicapem pro AD200 může být v tomto ohledu nemožnost měnit zoom (vyzařovací úhel) reflektoru. Zatímco u systémových blesků se dá zoom hlavy změnit tlačítkem, tak u AD200 tato možnost není vzhledem k této konstrukci a vysokému výkonu. U blesků s velkým výkonem se zmenšení vyzařovacího úhlu záblesku provádí pouze externím reflektorem. Pokud se nepletu, tak Godox aktuálně nemá ve své nabídce žádný kompaktní a kompatibilní „tele-reflektor“ pro AD200, který by výrazně zmenšil vyzařovací úhel a naopak zvýšil Gn. Jediné řešení je tedy asi držák blesku s adapterem Bowens a nějaký velký univerzální „tele-reflektor“ s paticí Bowens, který je ovšem už extrémně velký.

Zábleskové hlavy Godoxu AD200 (foto: www.godox.cz)

Vestavěný rádiový přijímač

Nesporná výhoda snad všech blesků Godox (včetně systémových) je integrace rádiového přijímače přímo do blesku. Díky tomuto vestavěnému přijímači nepotřebujete k žádnému blesku žádnou další externí „krabičku“ (přijímač). Vzhledem k tomu, že fotografuji sport v terénu, pak je tato vlastnost k nezaplacení. Instalace blesku je tak poměrně hodně zjednodušená a fotograf nemusí řešit žádné další baterie (do přijímačů) navíc. Jediné příslušenství, které je potřeba v úvodu koupit je tedy pouze vysílač. Výrobce udává kompatibilitu s jednotlivými typy vysílacích jednotek. Nejpoužívanější jednotky jsou X1T a Xpro. Kromě těchto dvou jednotek existuje také X2T, kterou Godox uvedl na trh teprve nedávno.

Nabíjení kondenzátoru

Při plném výkonu záblesku 1/1 má AD200 dobu nabíjení 2,1 s. Čím je výkon záblesku nižší, tím je čas nabíjení kratší. Nedávno představil Godox nový typ blesku AD200 a to ve verzi „Pro“. Já používám ten starší typ, nicméně jeden z rozdílů těchto dvou verzí je ten, že AD200 ve verzi „Pro“ má čas nabíjení na plný výkon o něco kratší a to cca 1,8 s.

Doba hoření

Doba trvání záblesku (flash duration) překládána také jako tzv. doba hoření se udává v závislosti na výkonu blesku. Kromě toho rozlišujeme další dva typy hodnot pro každý výkon. Jeden typ udávané doby hoření je t0,5 a druhý t0,1. Doba t0,5 je doba, kdy intenzita záblesku stoupne a klesne na 50% maximální hodnoty. Tato doba bývá podstatně kratší v porovnání s dobou t0,1. Doba t0,1 je doba, kdy intenzita záblesku stoupne a klesne nad 10% maximální hodnoty. Hodnota t0,1 je na plný výkon 1/220s, což je u takto výkonného blesku běžná hodnota.

Někteří konkurenční výrobci systémových blesků udávají pouze jednu dobu hoření, která je někdy až bych řekl podezřele krátká a to cca 1/900s atd., což ve mne vzbuzuje vždy otázku, zda to není doba t0,5, která je vždy kratší, než doba t0,1, kterou udává Godox a mnoho jiných výrobců výkonných bateriových blesků.

Nechci zde zacházet do technických detailů, jen jsem chtěl poukázat na to, že existují dvě různé hodnoty pro dobu hoření, které se udávají a výrobce Godox to i přímo uvádí v manuálu. Jinak co se týká doby hoření, blesk AD200 má funkci v menu, přes kterou se dá doba t0,1 zobrazit na displeji (v manuálním módu záblesku).

Baterie

Blesky jsou napájeny Li-on bateriemi (v každém blesku je jen jedna baterie). Tato technologie baterie je jedinečná zejm. v tom, že baterie je relativně lehká a přitom má poměrně velkou kapacitu. Výrobce udává výdrž baterie až 500 záblesků na plný výkon. Li-on baterie je výborná i v případě fotografování ve tmě. S běžným bleskem jsem musel v minulosti často měnit baterie během fotografování, ale tento problém u Lion baterií odpadá. Jak jsem již uvedl, tak blesk je přibližně 4x výkonnější (z pohledu Gn), než běžné systémové blesky a právě při fotografování v noci to má další pozitivní vliv. Při stejné síle záblesku blýská AD200 se čtvrtinovým výkonem (v porovnání se systémovým bleskem), což má opět pozitivní dopad na výdrž baterie a rychlost nabíjení kondenzátoru.

Ačkoliv blesk se speedlite hlavou není těžký, tak přesto je o něco málo těžší, než-li systémové blesky. Nicméně ke každému systémovému blesku je potřeba brát sebou na nějaké větší focení několik sad náhradních AA baterií (i když máte ty nejlepší AA baterie na trhu, tak zákonitě toho nevydrží a ani papírově nemohou vydržet tolik, co Li-on u výkonnějšího blesku), které hmotnost kompletní sestavy navýší (asi se to na první pohled nezdá, ale 8 ks AA baterií navíc je nárůst hmotnosti cca o 0,25 Kg).

Baterie Godoxu AD200 (foto: www.godox.cz)

Baterie Godoxu AD200 (foto: www.godox.cz)

Srovnání hmotností

Už jsem tady uvedl, že blesk AD200 je přibližně 3 – 4x výkonnější, než běžný systémový blesk. Nyní bych se ještě chtěl zaměřit na samotnou hmotnost. Vytáhl jsem tedy váhu a vše zvážil a porovnal:

  • AD200 vč. baterie a speedlite hlavy – 888 g
  • AD200 vč. baterie a klasické hlavy s výbojkou – 946 g
  • Systémový blesk TT685 vč. 4 ks AA baterií a držáku – 524 g

Při nějakém větším focení je potřeba počítat s tím, že jedná sada AA baterií nám v systémovém blesku rozhodně nevydrží a je proto nutné započítat rezervní baterie. Uvažujeme-li průměrnou hmotnost 8 ks AA baterií (2 náhradní sady) 250 g (přesná hmotnost závislá na výrobci, kapacitě, apod.), pak výsledná hmotnost systémového blesku (resp. zátěže v batohu) je cca 775 g, což k hmotnosti AD200 se speedlite hlavou už nemá daleko.

Toto tedy bylo srovnání systémového blesku Godox, pakliže byste chtěli srovnat hmotnost jiného systémového blesku, který nemá vestavěný přijímač, museli byste připočíst hmotnost přijímače a baterií do přijímače, čímž by se celá soustava hmotnostně srovnala s AD200.

Řídící jednotka X1T

Jednotka X1T je řídící jednotka blesků Godox. Jednotka se zasune do sáněk fotoaparátu a lze s ní mimo jiné ovládat tento blesk (výrobce na svém webu udává kompatibilitu s jednotlivými modely blesků Godox). Jednotka podporuje jak TTL, tak i synchronizaci s krátkými časy závěrky. Dokonce se touto jednotkou dají i nastavovat některé parametry blesků, jako je zoomová hlava v případě systémového blesku TT685.

Jednotka funguje opět spolehlivě, nicméně nezkoušel jsem s ní fotit na žádné extrémně dlouhé vzdálenosti (max. 50 metrů). Rolerem na přední straně se přepínají jednotlivé skupiny blesků. V menu najdete celkem 5 skupin, ale toto nastavení se dá přepnout v menu na pouhé 3 skupiny (výborná věc pro ty, kteří více než 3 skupiny nepotřebují => ostatní nevyužité skupiny tam v rolování a výběru nepřekáží). Po asi půl roce používání jsem přišel na to, že displej má podsvícení. Nejspíš mě zmátlo to, že podsvícení se neaktivuje namáčknutím spouště (jako je tomu u stavového displeje fotoaparátu), ale pro aktivaci podsvícení displeje ŘJ je potřeba zmáčknout nějaké tlačítko na jednotce. Velmi chválím použití AA baterií v této jednotce (mnoho jiných odpalovačů má AAA baterie).

Co bych naopak ŘJ vytkl je boční spínač on / off. Spínač je strašně maličký a myslím, že kdyby byl o něco málo větší, nebylo by to na škodu. Nicméně tento spínač se nepoužívá často, snad jen na začátku / konci focení, takže to není žádná zásadní nevýhoda.

Druhá nevýhoda, kterou jsem objevil už je poměrně zásadní. Pokud provedu změnu na jednotce, tak změna se okamžitě projeví na displeji blesku, což je naprosto správně. Nicméně pokud změním např. sílu záblesku na blesku, tak tato hodnota se už neodešle / nezobrazí na ŘJ. Pročítal jsem manuály a nikde jsem nenašel nic, čím by se to dalo aktivovat. (Pokud se to náhodou někomu podařilo i např. aktualizací firmwaru atd., klidně mi prosím napište dolu do komentáře.) Provedeme-li tedy změnu nastavení přímo na blesku, pak celá soustava ignoruje hodnoty nastavené na ŘJ a řídí se podle hodnoty na blesku. Pakliže následně provedeme změnu na ŘJ, tak se hodnoty na blesku okamžitě spárují s jednotkou. Z uvedeného tedy plyne, že blesk reaguje na změny ŘJ velmi dobře, ale zpětnou vazbu zpátky do ŘJ blesk nebo ŘJ nepodporují.

Někde jsem četl, že tato ŘJ nepodporuje synchronizaci na 2. lamelu. Dle informací by synchronizaci na 2. lamelu měla podporovat až profesionální Godox ŘJ, kterou je Xpro. Nevím, jak přesně je to myšleno, nicméně pokud nastavím na fotoaparátu 2. lamelu, pak je blesk normálně synchronizován na 2. lamelu i s touto jednotkou (alespoň na mých Nikon tělech). Možná se na profi jednotce dají nastavit některé skupiny blesků na první a některé na druhou lamelu, těžko říct, to už hádám, každopádně nastavit všechny skupiny na 1. nebo 2. lamelu je možné i s jednotkou X1T.

Nedávno Godox představil zcela novou řídící jednotku X2T, která má samostatné tlačítko na každou skupinu zvlášť, což si myslím, že bude z pohledu ergonomie ještě lepší, protože každá skupina blesků má své vlastní tlačítko.

Řídící jednotka X1T s podporou TTL a HS (foto: www.godox.cz)

Řídící jednotka X1T s podporou TTL a HS (foto: www.godox.cz)

Řídící jednotka X1T s podporou TTL a HS (foto: www.godox.cz)

Řídící jednotka X1T s podporou TTL a HS (foto: www.godox.cz)

Volitelné příslušenství

Jak jsem již uvedl, AD200 je blesk s obrovskými možnostmi využití, kombinacemi apod. Kromě standardní výbavy existuje k těmto bleskům ještě mnoho zajímavých doplňků. Pro přehlednost zde uvedu několik zajímavých doplňků se stručným popisem, které se dají pořídit na AD200.

  • Reflektor s barevnými filtry – tento reflektor rovněž mám, používám ho v kombinaci s klasickou hlavou.

  • Dvojitá záblesková hlava Twin Head – do této hlavy se dají vložit 2 blesky AD200 a 2 výbojky, čimž získáme jeden velký a výkonný světelný zdroj. Rovněž tento výrobek mám a jeho detailnější popis mám uvedený níže.

  • Držák AD200 s adapterem Bowens – Držák na jeden blesk AD200 a zároveň „redukce“ na příslušenství Bowens.

  • LED hlava – Pro možnosti natáčení videa apod. se na AD200 dá dokoupit LED hlava.

  • Nabíječka pro 6ks baterií – Pakliže máte těchto blesků více a fotíte s nimi denně, pak by se mohla hodit univerzální nabíječka pro 6ks Li-on baterií.

  • Softboxy – Godox má ve svém portfoliu samozřejmě i několik typů softboxů, které jsou ve většině případů kompatibilní s bajonetem Bowens.

Na tyto blesky existuje řada jiných doplňkových výrobků, které určitě najdete na stránkách Godox.cz nebo také na zahraničním Godox Blogu.

Reflektor s barevnými filtry - doplňkové příslušenství k tomuto blesku (foto: www.godox.cz)

Reflektor s barevnými filtry – doplňkové příslušenství k tomuto blesku (foto: www.godox.cz)

Kulová hlava - doplňkové příslušenství k blesku (foto: www.godox.cz)

Kulová hlava – doplňkové příslušenství k blesku (foto: www.godox.cz)

Dvojitá záblesková hlava Twin head

Pakliže vyžadujeme silnější záblesk, než je záblesk o výkonu 200 Ws, pak pomocí twin head hlavy můžeme výkon zdvojnásobit tak, že do ní zasuneme dva blesky AD200 a dvě výbojky. Pozor na orientaci polarity výbojek, ta musí být dodržená, nicméně jeden z kolíků výbojky je tenčí, takže by snad neměl být problém. Do hlavy se vkládají pouze výbojky, které jsou určeny pro blesky AD200. V zadní části hlavy se do pozic „1“ a „2“ zasouvají blesky AD200. Výhoda celého tohoto řešení spočívá v tom, že máte jeden velký a kompaktní světelný zdroj, který lze snadno demontovat nebo rozložit na dva menší zdroje záblesků. Hlava obsahuje dvě vysocesvítivé LED diody, kterými je možné si na scénu přisvítit. LED diody se dají regulovat ve 3 krocích svítivosti. K této hlavě jsem si pořídil také reflektor Bowens (hlava má standardní úchyt pro Bowens příslušenství). Hlava se montuje na standardní stativ pro světla, nicméně já jsem si pořídil redukci JJC, pomocí které jsem schopen hlavu namontovat i na klasický stativ tripod, na kterém mohu výškově nastavovat každou nohu zvlášť, což se do terénu hodí. Ačkoliv se to možná z obrázků na internetu nezdá, tak hlava vč. reflektoru je relativně velká, nicméně celá sestava asi pořád není větší, než 400 Ws blesk.

Dvojitá záblesková hlava pro 1 - 2 blesky AD200 s paticí Bowens (foto: www.godox.cz)

Dvojitá záblesková hlava pro 1 – 2 blesky AD200 s paticí Bowens (foto: www.godox.cz)

Blesky AD200 a dvojitá záblesková hlava (foto: www.godox.cz)

Blesky AD200 a dvojitá záblesková hlava (foto: www.godox.cz)

AD200 vs. AD200 Pro

Jak jsem již uvedl výše, tak Godox poměrně nedávno představil novější model tohoto blesku, kterým je AD200 Pro. Jak už možná název napovídá, jedná se o verzi profi, od které asi lze očekávat, že bude v některých funkcích pokročilejší, než verze standardní. Verze AD200 Pro je tedy lepší v těchto parametrech:

  • Regulace záblesku na 1/256 (oproti 1/128)

  • Doba nabíjení na plný výkon 1,8 s (oproti 2,1s)

  • Stabilní barevná teplota 5600K ±100K (oproti ±200K)

  • Ovládací tlačítka navíc

Abych to shrnul, tak změny nejsou zásadní, ale zároveň ani cena není o moc vyšší (9 290 Kč vs. 10 490 Kč).

Zadní strana blesku AD200 (foto: www.godox.cz)

Zadní strana blesku AD200 (foto: www.godox.cz)

Zadní strana blesku AD200Pro (foto: godox.blog)

Zadní strana blesku AD200Pro (foto: godox.blog)

Závěr

Na závěr bych tedy shrnul výhody tohoto systému, které mne zaujaly a kvůli kterým jsem na tento systém přešel.

#1 Jako první bych zmínil modifikovatelnost celého systému tzn. na každou akci nosím jen takové příslušenství, které potřebuji v závislosti na tom, co kde a kdy fotím. Nemusím tedy všude brát blesky např. 400 Ws atd. které jsou hodně těžké. Dokonce se ŘJ dá kombinovat s běžnými systémovými blesky Godox.

#2 Jako druhou zásadní výhodu vidím v rádiovém řízení, které i v praxi funguje spolehlivě, i když na nějaké extrémní vzdálenosti jsem ještě blesky nikdy nezkoušel odpalovat.

#3 V porovnání se systémovými blesky je rovněž velká výhoda i výdrž baterie, což mne i v praxi velmi překvapilo. Prakticky se mi na žádné akci doposud „nepodařilo“ baterii blesku AD200 vybít „na nulu“.

#4 Co se týká ceny, tak 9 290 Kč (oficiální aktuální cena 1ks) není pro amatérského fotografa málo, na druhou stranu je to dle mého názoru adekvátní cena. V této ceně dostanete cca 3-4x silnější blesk, než je systémový blesk libovolného výrobce. Součástí ceny je také: baterie s velkou výdrží (k systémovým bleskům napříč všemi výrobci se baterie AA běžně nedodávají), nabíječka a výbojka.

#5 V neposlední řadě bych zmínil servisní nároky. Jedna z nejčastějších „závad“ všech blesků je výbojka, která časem odejde (nejedná se úplně o závadu, ale spíše o opotřebení, něco jako pneumatiky u auta, taky nevydrží věčně). Zatímco běžné systémové blesky je potřeba poslat do servisu, tak na AD200 stačí provést snadnou výměnu hlavy nebo výbojky tím, že je hlava odnímatelná.

#6 Jak jsem výše uvedl, tak hmotnost může být někdy relativní pojem. Ačkoliv AD200 váží o něco více, než běžné systémové blesky, pak hmotnost může být (z praxe musím říct, že je) dost relativní pojem. K AD200 nepotřebujete prakticky nic dalšího, kromě ŘJ.

Myslím si, že pro fotoreportéra jsou AD200 naprosto skvělá volba, která nemá obdoby a během cca půl roku používání mohu tento blesk určitě doporučit. Na úplný závěr přidám jednu fotografii, kterou jsem s blesky Godox vyfotil (použil jsem 2x AD200 a 1x TT685). Tento článek byl zaměřen spíše na teorii, nicméně na zdejším blogu v budoucnu ještě určitě budu dávat jeden praktičtější článek na fotografování sportu s blesky Godox. Pokud máte zájem, tak sledujte můj blog a facebookovou stránku, aby vám nic neuniklo.

Blesky Godox v praxi při fotografování motorsportu