Nikon D7200 a Tamron 70-200mm f/2,8 VC USD bývají poslední dobou velmi diskutovaná témata na internetu, často i v souvislostech s fotografováním sportu. Důvod, proč právě tato kombinace bývá poměrně často diskutovaným tématem je podle mne poměr cena/výkon. Přestože za tento set zaplatíte cca 60 000 Kč je potřeba říci, že se jedná o velmi dobrou kombinaci, se kterou si vystačí i řada náročných fotografů. Rozhodl jsem se tedy napsat další praktickou recenzi, ve které bych se chtěl způsobem prezentace malinko odlišit od běžně dostupných (i zahraničních) recenzí na internetu.

Už jsem na svém blogu publikoval samostatnou recenzi Tamronu 70-200mm f/2,8 VC USD pro Nikon, ale také samostatnou recenzi Nikonu D7200. Tento článek tedy v jistém ohledu bude navazovat na tyto dvě předchozí recenze se zaměřením na konkrétní sportovní událost. Ukázkovou událostí je právě Barum rally, která je každoročně nejprestižnější rally v rámci MČR, ale také v rámci ME. Tuto rally jsem již v minulosti fotografoval celkem 7x, přičemž poslední 2 ročníky (2015 a 2016) jako oficiální fotograf. Barum rally se jezdí pravidelně na konci srpna v okolí Zlína. Celá rally je rozdělena na 3 závodní dny, takže možnosti a šance pro fotografování jsou relativně velké a pestré.

Bokeh na shakedownu

Celá rally začíná v pátek v brzkých ranních hodinách, resp. již ve čtvrtek je možné navštívit servisní zázemí, nicméně pro mne rally začíná až v pátek v ranních hodinách. V tuto dobu se jede shakedown, což je RZ v okolí servisní zóny, ve které mají možnost závodníci otestovat a přenastavit svůj vůz. Často na této RZ vozí TOP soukromé týmy své sponzory apod., takže příležitostí je opravdu hodně a je i možnost experimentování. Kromě toho se na této RZ koná kvalifikační zkouška pro TOP posádky, které si pak na základě pořadí v ní mohou zvolit startovní pozici do ostrého závodu. V brzkých ranních hodinách není ještě slunce ostré a je všude ještě rosa, takže je ideální využít tyto podmínky. Na obrázku je snímek focen na clonu f/2,8, abych maximálně oddělil pozadí. V zajímavém úhlu pohledu umí Tamron udělat na můj vkus moc hezký bokeh, který je zajímavý a není přehnaně rušivý. Zatáčka nebyla ani rychlá, ani pomalá, takže ostření na clonu f/2,8 bylo možné. Pro zopakování jen připomenu, že Tamron má dobrý ostřící systém, který ovšem není nejrychlejší, pomalý ale také není. Tyto řekněme klasičtější snímky fotím často na nízkou clonu (2,8-3,5), úspěšnost zaostření na těle D7200 je i tak velmi vysoká.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/2000 s; clona f/2,8; ISO 200; ohnisko 100 mm

Detaily v lese

Shakedown a kvalifikační zkouška se jede několik hodin, tedy i v době, kdy už začíná být slunce nepříjemně ostré. V takových případech zamířím do lesa, kde jednak není velké horko, ale také světlo je nějakým způsobem tlumeno. V lese také fotím detaily na část vozidla a zkouším různé variace, abych měl pestřejší snímky do reportáže. Jak jsem uvedl výše, shakedown je hodně fotogenický a všem, kteří se na rally chystají, tak ho doporučuji. Okolo 12:00, kdy ještě není konec, už předčasně mířím do press centra zpracovat nějaké fotky a nahrát do redakce. Před oficiálním zahájením rally mám tedy už malou část reportáže na internetu.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/4000 s; clona f/3,5; ISO 640; ohnisko 185 mm

Portrét na startovní rampě

Samotný start rally začíná až někdy okolo 17:00 na náměstí ve Zlíně, kde je startovní rampa a prezentace všech posádek. Toto místo je vždy plné lidí, atmosféra neuvěřitelná. Sejde se zde také obrovské množství fotografů, kteří prostor před startovní rampou do slova celý zaplní. V tu chvíli mám k dispozici 2 těla, na jednom střídavě širokoúhlý záklaďák s rybím okem a na druhém (D7200) právě popisovaný Tamron. Zjistil jsem, že fotit záklaďákem nemá žádný význam, všude se tlačí obrovské množství fotografů, do toho kameraman Eurosportu, který zabere místo jako 5 fotografů. Do hry tedy zapojuji rybí oko, které ovšem zachytí i fotografy vedle mne. Pro mne tedy nejlepším řešením je tele objektiv, se kterým skoro nikdo nefotí rampu, takže je i velká možnost mít jiné fotky než těch 40 fotografů okolo. Začínám tedy fotografovat portréty na min. clonu. Do popředí se snažím zakomponovat okolní fotografy, aby mě vytvořili zajímavě rozmazaný „rámeček“. Úspěšnost na clonu 2,8 a ohnisko 200mm při fotografvání osob není závratně vysoká, ale i tak dostatečná pro reportáž. Od clony f/4 jde vše v podstatě bez problému. Příště zkusím vyzkoušet i živý náhled, který disponuje systémem detekce tváře a má obrovskou přesnost.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/640 s; clona f/2,8; ISO 250; ohnisko 180 mm

Detaily na startovní rampě

Atmosféra na Barum rally je opravdu úžasná. Startovní rampa nabízí obrovské množství možností, jak fotit působivé detaily apod. Zde jeden detail při odjezdu z rampy, opět musím pochválit ostřící systém, který zareagoval výborně. Clona f/2,8 mě opravdu baví právě z důvodu oddělení objektu od pozadí a proto jsem si také toto sklo velmi oblíbil.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/250 s; clona f/2,8; ISO 250; ohnisko 200 mm

Atmosféra

Jsem zastáncem toho, že nejlepší fotografie lidí vznikají tehdy, kdy o vás daná osoba neví. Fotky fotografované tímto stylem vypadají z mého pohledu zajímavě. Na obrázku je hosteska jednoho týmu, kterou jsem vyfotil ze vzdálenosti asi 30 metrů. Schválně jsem chtěl do popředí dostat jiné lidi, které mi vytvořily z mého pohledu zajímavý „rámeček“. Co se týká autofocusu a těchto podobných scén, tak na křížových ostřících bodech pracuje dobře. V krajních bodech je při cloně menší než f/4 občas nějaká nesrovnalost v zaostření, kdy kresba na 100% zvětšení není úplně ideální. Zde na štěstí vše vyšlo a jsem s fotografií velmi spokojený.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/640 s; clona f/3,2; ISO 1600; ohnisko 200 mm

Působivé momenty

Konečně se dostáváme k hlavnímu obsahu každé akce a tím jsou momentky z rychlostních zkoušek. Je druhý den a já fotím RZ Slušovice, která není úplně ideálně fotogenická, proto přejdeme rovnou na RZ Semetín. Následující 3 fotografie jsou akční momentky, které jsem pořídil na jednom místě. Začnu detailním skokem. Cloním na f/3,2, abych auto dostatečně oddělil od pozadí, mám tento styl moc rád. Autofocus v těchto případech fugoval kupodivu velmi dobře, ačkoliv Tamron nepatří v ostření mezi „TOP speed“ objektivy. Snažil jsem se používat křížové ostřící body, fotografie vždy v závislosti na kompozici ořezávám, někdy nepatrně, jindy více. Rozhodně opticky nemá Tamron se snímačem 24MPx zásadní problém. I když byl slunečný den, tak přesto jsem byl nucen používat ISO 1600, aby čas byl dostatečně krátký.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/1600 s; clona f/3,2; ISO 1600; ohnisko 175 mm

Skoky zezadu

Na uvedeném obrázku je naprosto stejné místo, akorát jsem změnil svou pozici. Při fotografování aut zezadu vzniká občas problém, kdy se AF „chytne“ nějakých odlétavajících nečistot, kamenů, vody, sněhu apod. což je pochopitelné, že tento scénář může obecně nastat. V takových to případech používám umělé zpoždění AF na hodnotu 1, kdy AF záměrně zbrzdím tak, aby nepřeostřil jinde, než na vůz. Každopádně né vždy je to na škodu a pokud je intenzita odlétavajících částic vyšší, záměrně ostřím jinde, než na hlavní objekt, což ale není tento případ. Obecně při ostření zezadu zaznamenávám občasné nepřesnosti, které mohou být způsobeny i tím, že mám trvalou korekci -8 dílků do BF. Nicméně jedná se o velmi malé nepřesnosti, které jsou viditelné na 100% zvětšení a nejnižších clonách, nad f/4 není jediný důvod se nad tímto nějak pozastavovat.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/2500 s; clona f/2,8; ISO 1000; ohnisko 122 mm

Prostorové foto

Další fotografie je opět ze stejného místa, tentokrát předchozí horizont, který někteří projížděli po dvou kolech. Podobné fotografie fotím zpravidla na vyšší clonová čísla, protože clona f/2,8 apod. není zde dle mého názoru nezbytně nutná a zbytečně se člověk vystavuje riziku méně ostrých fotek. Kombinace clony f/2,8 a velké ostřící vzdálenosti není ta správná z hlediska úspěšnosti zaostřených snímků. Opět platí pravidlo, že s rostoucím clonovým číslem se zvyšuje úspěšnost zaostření (na 100% zvětšení) v důsledku vyšší HO. V každém případě clona f/2,8 nemá u vyšších ostřících vzdáleností takový účinek oddělení pozadí, jako v bezprostředních vzdálenostech.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/2000 s; clona f/3,5; ISO 1600; ohnisko 190 mm

Večerní foto

Po RZ Semetín jsem zamířil na poslední sobotní, kterou byla Hošťálková. Počítal jsem s tím, že auta budu fotit při západu slunce. Bohužel slunce zapadlo asi 5 minut před příjezdem první posádky, takže všechny fotografie jsou už v podstatě po západu. Pojal jsem tuto RZ tedy pouze jako doplnění reportáže. Clona f/4 byla pro tyto účely plně dostačující. Někteří zatáčky poměrně hodně cutovali, takže to vytvořilo zajímavě zvířený prach za vozidlem.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/500 s; clona f/4; ISO 1600; ohnisko 110 mm

Nepředvídavé momenty

Máme tady třetí a zároveň poslední den. Přijíždím na předem vytypované místo v prostoru pily. Dle onboardových záběrů z průjezdů z jiných ročníků byl poměrně velký úsek lemován stovkami pokácených stromů. Tyto průjezdy se mě na onboardech zalíbily, že jsem na dané místo zamířil. Ke vší smůle zde tento ročník nebyl skoro žádný strom, takže jsem musel improvizovat a fotit obyčejný retardér apod., na přesun už nebylo dostatek času. Celkem v poklidu odjelo několik posádek, i když v poklidu myslím obrazně. Všechny auta do retardéru přijely ve velké rychlosti, ze které na několika metrech brzdily na minimální. Trať byla pokryta drobnými kamínky a jedna z posádek to jednoduše řečeno neubrzdila a projela 3 balíky slámy skrz. Podobných akcí se neděje často, takže jsem byl ve správný čas na správném místě, i o tom je fotografování sportu. Zde bych chtěl zdůraznit, že kombinace použité techniky fungovala výborně. Asi z 15 snímků, které jsem vyfotil v sekvenci je 14 ostrých tak, že se některé z nich dají oříznout na pouhých 40% původního rozlišení, jako je tento. Nejsem zastánce nějakých větších ořezů, bohužel okolí bylo velmi rušivé, takže jsem se rozhodl, že provedu radikální řez. Z 24 Mpx mě zůstalo sotva 10 Mpx, ale pro web je to plně dostačující. Výhoda toho Tamronu je, že si dokáže se snímačem 24 MPx poradit hodně dobře i na 100% zvětšení.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/8000 s; clona f/3,2; ISO 1000; ohnisko 200 mm

Provazojezdec aneb panning ve vzduchu

Po RZ Pindula následoval přesun do obce Vlčková, kde je zajímavý skok přes místní komunikaci. Rozhodl jsem se fotit panning z boku, který jsem doposud z této akce neměl. Pro panning ve vzduchu platí, že čím větší skok, tím možná lépe, protože má auto alespoň po dobu expozice přibližně konstantní výšku a dá se tedy vyfotit v hodně dobré kvalitě. Pokud fotíte pannigem jen nějaký hrbol, kdy se auto sotva zvedne, úspěšnost je z principu na delší čas minimální. S autofocusem v těchto případech není zcela žádný problém. Při focení skrze nějaké překážky je vhodné nastavit umělé zpoždění AF, aby AF neostřil právě na tyto překážky.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/200 s; clona f/9; ISO 100; ohnisko 70 mm

V cíli

V cíli této rally jsem opět dal přednost focení nějaké atmosféry, detalům apod. Zatímco všichni okolo mne fotili posádku jako celek, já jsem teleobjektivem fotil detaily z bezprostřední vzdálenosti. Zaotření na cloně f/2,8 funguje z bezprostřední vzdálenosti poměrně hodně přesně.

Abych shrnul celý tento článek, tak pokud zvažujete kombinaci D7200 a uvedeného Tamronu, rozhodně mohu doporučit, byť úspěšnost zaostření není v extrémních případech 100%. Jedná se zejména o rychlé pohyby na extrémně nízké clonové číslo nebo miniatury v pozadí na minimální clonové číslo a některé dynamické portréty na clonové číslo 2,8. Uvedené nevýhody se dají poměrně snadno kompenzovat odlišným nastavením fotoaparátu, ale jak jsem výše uvedl, tak spousta nepřesností není patrné pro webovou publikaci apod. a je patrná až na velkém zvětšení.

Nikon D7200 a Tamron 70-200 na Barum rally

Exif: čas 1/640 s; clona f/2,8; ISO 500; ohnisko 200 mm