Čas plyne rychleji, než-li závodní vozy jízdou po tratích RZ. Nedávno jsem si totiž uvědomil, že je to už 10 let od doby, kdy jsem začal fotit s akreditací svůj první větší závod české rally. Rozhodl jsem se, že k tomuto výročí vydám nějaký článek zde na svůj web, abych trochu zpestřil zdejší blog. Chtěl bych zde prezentovat zajímavé fotky, na které mám vzpomínky s příběhem; popsat jak těchto 10 let probíhalo; zodpovědět vaše dotazy, které mi často kladete (které souvisí zejm. s tím, čím a jak fotím) a v neposlední řadě motivaci a to, co mne u toho sportu udrželo a drží doposud. Věřím, že článek bude zajímavý a inspirativní a pokud se vám bude líbit, tak budu rád za Vaše sdílení.

Rok 2014 – moje první akreditace na rally Vsetín

V závěru sezóny 2014 se mi naskytla příležitost, získat svou první akreditaci na větší závod, které jsem využil a odfotil tak sprint rally Vsetín 2014. V té době jsem měl k dispozici ještě Nikon D7000, Sigmu 17-70mm f/2,8-4 C a Nikon 70-300mm VR, což byla poměrně základní, dost možná podprůměrná foto výbava už v té době. Bez ohledu na techniku jsem focení pojal jako učení se novým věcem.

„Není vždy důležitý výsledek, ale často stačí mít jen dobrý pocit aneb i cesta může být cíl…“

10 let fotografem české rally

Jedna z mých prvních fotek s akreditací na rally. Na snímku můj oblíbený závodník Miroslav Jakeš na rally Vsetín 2014. Foceno na Nikon D7000 a Sigmu 17-70mm f/2,8-4 Contemporary.

Rok 2015 – první milník v oblasti foto techniky – Tamron 70-200mm

Během roku 2015 jsem byl ještě studentem VŠ, ale zároveň jsem cítil potřebu se významně posunout v oblasti focení. V té době jiná možnost, než přejít na některý objektiv řady 70-200/2,8 nebyla. Ty lepší objektivy se pohybovaly s cenou nad 30 000 Kč, což nejen pro studenta není málo. Stanovil jsem si tedy cíl získat prospěchové stipendium na VŠ (které jsem do té doby nikdy neměl a nedosáhl na něj), které mi výrazně pomůže k tomu si tento objektiv pořídit, což se nakonec povedlo a objektiv jsem měl ve své výbavě již na ikonické Barum Czech rally Zlín 2015. Důvody, proč jsem cílil na objektiv Tamron 70-200mm f/2,8 VC USD byly: vysoká světelnost, lepší ostření a malá HO, což znamenalo jistou schopnost oddělit fotografované objekty od pozadí.

„Čas nejde vzít zpátky…“

10 let fotografem české rally

Jedna z mých prvních fotek s Tamronem 70-200mm f/2,8 VC USD na shakedownu legendární Barum Czech Rally Zlín.

10 let fotografem české rally

Vzpomínka na mou první Barum rally s akreditací, na období „rybího oka“ a na Craiga Breena, který bohužel již není mezi námi.

Rok 2016 – poprvé na rally Hustopeče ve vinicích

I když se člověk učí celý život, tak v letech 2014-2015 to bylo v mém případě intenzivní. Rok „0“, o kterém sám o sobě tvrdím, že jsem začal alespoň trochu fotit, je právě rok 2016. Z kraje roku 2016 jsem pořídil druhý fotoaparát Nikon D7200, který v té době ostřením a snímačem výrazně převyšoval stávající Nikon D7000. Základní výbava tedy byla kompletní a mohl jsem se tak více věnovat samotnému focení, hledání kompozic apod. V tomto roce jsem do svého harmonogramu nově zařadil nové rally, jako Vyškov nebo Hustopeče. Za níže uvedené fotky jsem rád, že vznikly (i s odstupem času), neboť jsou všechny spojené s příběhem.

„Štěstí přeje připraveným, nebo připravení mají štěstí?“

10 let fotografem české rally

Vždy jsem byl zvyklý fotit startovní nebo cílovou rampu na široká ohniska. V roce 2016 přišel zlom a začal jsem více preferovat tele ohniska a soustředit se více na detaily, než-li na celky. Jedna z prvních fotek Nikonem D7200 (sklo Tamron 70-200mm f/2,8 VC USD). Konečně sympatická kombinace sklo + tělo, se kterou se dalo normálně „fungovat“.

10 let fotografem české rally

Jedna z mých nejoblíbenějších fotek za celou dobu, co fotím. Ikonický západ slunce na rally Hustopeče, navíc moje první účast na této rally a to hned na první RZ. Světlo dokáže vždy jakoukoliv fotku obohatit, bohužel u reportáže jsou podmínky vždy vnější vliv, který fotograf nemůže ovlivnit, nicméně tenkrát jsem měl štěstí.

10 let fotografem české rally

Být poprvé na RZ Semetín určitě stálo za to. Dnes je tento úsek kvůli kůrovci úplně vykácený, zarostlý a auta jsou podvozkově tak dokonalá, že je tento horizont vlastně už ani moc „nenakopává“. Fotka je spíše taková nostalgická vzpomínka z dob, kdy se na tratích proháněly ještě Lancery.

10 let fotografem české rally

Občas fotím i fotky z boku na delší čas (panning), nicméně vždy chci, aby byla fotka něco více, než jen auto z boku někde na rovince. Zde tedy velký skok na Barum Rally a snímek, kterému jsem dal pracovní název provazojezdec.

10 let fotografem české rally

Na tomto místě jsem se ocitl částečně náhodou, možná proto, že jsem v daný čas nic lepšího nevymyslel. Nicméně na snímku je Miroslav Jakeš, který nedobrzdil do retardéru, ale bez problémů mohl pokračovat v jízdě. Fotka je vlastně opět dílem náhody a nebo jsem byl jen ve správný čas na správném místě.

10 let fotografem české rally

Závody nejsou jen o autech letících vzduchem, ale také o fotkách atmosféry a lidí okolo toho. Opět jsem s tele objektivem zachytil jeden z momentů v cíli, kdy hosteska pózovala do kamery, skrze jiné lidi v popředí, kteří mi snímek „orámovali“. Všechny fotky v tomto odstavci jsou foceny již zmiňovanou technikou Nikon D7200 a Tamron 70-200mm f/2,8 VC USD.

Rok 2017 – hledání netradičních kompozic a první zkušenost s full frame

V roce 2017 jsem na některé závody bral netradičně a nebo málo používané objektivy na sport. Tím nejzajímavějším byla Sigma 105mm f/2,8 OS, což byl makro objektiv. Fotil jsem s ním i akci a přestože je pomalejší, tak na stupnici od cca 5m do nekonečna je velmi rychlý.

„Někdy je potřeba nahlížet na svět z jiné perspektivy a třeba se odlišit od ostatních…“

10 let fotografem české rally

Ukázka toho, že i se zdánlivě pomalu ostřícím objektivem se dá fotit rychlá akce, jelikož objekt je relativně daleko. Foceno na Makro objektiv Sigma 105mm f/2,8 OS.

10 let fotografem české rally

V roce 2017 jsem chodil po servisech s makro objektivem, fotil portréty a detaily, nicméně i makro detaily. Snímek je jeden z momentů, který zdramatizoval závod, což byl defekt pneumatiky Jana Kopeckého.

10 let fotografem české rally

Kompozice ve vinicích mne nikdy nepřestanou bavit a na rally Hustopeče jezdím každoročně velmi rád a vždy prioritně.

10 let fotografem české rally

Během havárie Romana Odložilíka (posádce se nic nestalo) jsem hledal záběr, jak to zdokumentovat a jinak, než to fotili ostatní a desítky diváků. Foceno na Nikon D7000 a Samyang 10mm f/2,8.

10 let fotografem české rally

Občas se dá udělat dobrá fotka rybím okem, která zpestří celou fotogalerii. Přiznám se, že moc nejsem zastánce focení tímto sklem (už ho dávno nemám), nicméně občas se někde hodí. … Třeba k němu někdy zase najdu cestu a začnu ho používat.

10 let fotografem české rally

Průjezd nebo spíše průlet legendy českého rallysportu Romana Kresty, který se sporadicky objevil na Barum Czech Rally Zlín.

Na samotný závěr roku jsem starý Nikon D7000 vyměnil za svůj první full frame Nikon D600, který je podle mého názoru nejvíce podceňovaný fotoaparát od Nikonu za posledních 20 let. Jeho bazarové ceny už v té době byla velmi nízké a parametry výborné až na některé drobnosti jako horší ostření ve snížených světelných podmínkách.

10 let fotografem české rally

Závěrečný závod sezóny, tentokrát rally cup v Kopřivnici byl na sněhu a já poprvé v ruce držel full frame zrcadlovku Nikon D600, která se u mne historicky stala ikonou a měl jsem ji hodně oblíbenou.

Rok 2018 – fotím na plný plyn

V roce 2018 se dá říct, že jsem fotil nejvíc (stačí se jen podívat do zdejšího archivu z roku 2018, kde mám nejvíce příspěvků). Pamatuji si smolnou rally Hustopeče, na které se rušila jedna RZ za druhou, takže jsem tam moc toho nevyfotil. Rovněž na ostatních závodech jsem trochu podcenil přípravu a výběr foto pozic nenaplánoval moc šťastně, což bylo dost možná tím, že jsem neměl dostatek času na přípravu.

„Myslím, že někdy méně může znamenat více …“

10 let fotografem české rally

Na šotolinovém povrchu jdou vidět nejvíc rozdíly mezi těmi nejlepšími a středem pole. Akční fotka Honzy Černého kousek od legendární Kraví Hory.

10 let fotografem české rally

Na rally Hustopeče v roce 2018 jsem neměl moc štěstí, jelikož se hodně RZ zrušilo. Tato fotka je například jen volný průjezd během západu slunce, na který jsem se tolik těšil.

10 let fotografem české rally

Havárie v ovocném sadu (posádce se nic nestalo) na rally Hustopeče.

10 let fotografem české rally

Legenda světové rally na Barum Czech Rally Zlín – Dani Sordo. Kromě Daniho jsem za ty roky měl možnost vyfotit i jiná ikonická jména, která startují v MS v té nejvyšší kategorii: Mads Østberg , Hayden Paddon, Juho Hänninen, Thierry Neuwille, Ott Tänak, Andreas Mikkelsen a další.

10 let fotografem české rally

Tato fotka je z Mikulášské rally Slušovice a je to jedna z mých nejoblíbenějších vůbec. Je to foceno z vnitřku zatáčky na široké ohnisko (Nikon D750 + Nikkor 24mm f/1,8 ED G). Akce a 3D efekt z toho výrazně vyniká i díky malé hloubce ostrosti.

10 let fotografem české rally

Na závěr silueta z cíle Barum rally, na které je Jiří Jírovec.

Rok 2019 – revoluční převrat pod krycím názvem: bezzrcadlovka Nikon Z6

V roce 2019 se mi podařilo vyfotit hodně zajímavých fotek se zajímavými a akčními momenty, atmosférou nebo světlem. V tomto roce jsem si pořídil ikonický objektiv Sigma 135mm f/1,8 ART, který mám doposud i na bezzrcadlovkách a je to můj nejpoužívanější objektiv vůbec. Důvod pořízení byl ten, že jsem chtěl mít ještě menší hloubku ostrosti, vyšší světelnost a špičkovou obrazovou kvalitu. Všechny tyto atributy Sigma splňuje a prakticky jediná daň za tohle všechno je, je horší univerzálnost využití (nemožnost zoomu atd.). Ostatně rok 2019 byl rokem, během kterého jsem na minimálně 80% přešel na tzv. pevná ohniska a to mi zůstalo doposud.

10 let fotografem české rally

Martin Vlček z Valašské rally 2019 při západu slunce, který byl ten úplně nejlepší, jaký jsem kdy na rally zažil. Ve vzduchu bylo naprášeno z předchozích průjezdů, což vytvořilo zcela unikátní pozadí.

10 let fotografem české rally

Inverze v údolích na rallysprintu Vsetín bývá poměrně častá, ale v tomto roce vyšla úplně na jedničku. Na fotce legendární Škodovka a Urbani při brzdění.

10 let fotografem české rally

Portréty v uličce před rampou na Sigmu 135mm f/1,8 ART. Separace postavy od pozadí na cloně 1,8 je perfektní, což je jeden z hlavních důvodů, proč tento objektiv je u mne ten hlavní už po dobu zhruba posledních 5 let.

10 let fotografem české rally

Vždy když přecházím z místa na místo, tak se snažím fotit a zpestřit tak fotogalerii. Pokud jdu lesem, tak fotím na dlouhý čas skrze listí nebo v tomto případě rozkvetlé stromy. Foto na shakedownu rallysprintu Kopná.

10 let fotografem české rally

Moje velmi oblíbená fotka s perfektním momentem, která vznikla tak, že jezdec lehce probrzdil zatáčku a akceleroval v prachu.

Rok 2019 byl pro mne přelomový i z toho hlediska, že jsem začal více využívat blesky pro nejen noční focení, což byl směr, který jsem dříve moc neřešil. Od té doby používám výbornou techniku od Godoxu (TT685, 2xAD200), která mne nikdy nezradila. Mít možnost rozmístit blesky do prostoru a ovládat je na dálku je pro mne zcela nová dimenze fotografování.

10 let fotografem české rally

Bezdrátově řízené blesky rozmístěné v prostoru přináší nové možnosti nočního fotografování a právě na to jsem se od roku 2019 začal více zaměřovat (foceno na blesky Godox 2xAD200 a 1xTT685).

10 let fotografem české rally

Zatímco předchozí snímek byl focen téměř v absolutní tmě mimo město, tak tento je přímo v centru Zlína. To červené v pozadí jsou fanoušci se světlicemi.

10 let fotografem české rally

Blesky jsem občas použil i během dne, jelikož AD200 jsou poměrně výkonné. Zde kompozice vynikla i díky hodně zajímavému objektivu Irix 11mm f/4 Firefly, který jsem v té době poměrně hodně používal. Zatímco pohyb je tvořen delším časem, tak ostrost auta krátkým zábleskem a sledováním.

10 let fotografem české rally

Ve večerním servisu je práce s blesky poměrně komplikovaná, takže je téměř vůbec nepoužívám. Nicméně bez blesků je atmosféra taky specifická, mám ty noční servisy zejm. na Barum rally hodně rád.

Doposud jsem byl ke všem bezzrcadlovkám skeptický a byl jsem téměř zapřisáhlý a posedlý tím, že s nimi nikdy fotit nebudu. Závěrem roku jsem se v Ostravě zastavil na předváděcí akci bezzrcadlovek Nikon (Z6/Z7). Po tom, co jsem si bezzrcadlovky vyzkoušel mi bylo hned jasné, že to je směr, kterým bych se chtěl ubírat do budoucna a tak jsem si před koncem roku jednu pořídil a nahradil tímto jednu ze svých zrcadlovek.

„Nikdy neříkej nikdy …“

10 let fotografem české rally

Opět tady máme závěr sezóny ve Slušovicích, kde jsem měl na prvním větším závodě svou novou bezzrcadlovku Nikon Z6, se kterou fotím doposud.

Rok 2020 – zahaleni pod rouškou

V roce 2020 jsem na poměrně dobré fotogalerie z roku 2019 nenavázal. Příčina byla jasná, SARS COV-2 Covid, kvůli kterého byly sportovní akce zrušené nebo výrazně omezené. Fotit závody bez lidí mne nebaví, jelikož se na nich vytrácí duch a atmosféra je téměř nulová. Myslím, že k tomuto roku netřeba nic moc dalšího psát, snad jen, že následující 3 fotografie jsou pořízeny objektivy, které jsem na rally vlastně jen zkoušel.

„Důležité je vždy hledat světlo na konci tunelu, i když tam žádné na první pohled není …“

10 let fotografem české rally

Na Valašské rally jsem měl zapůjčený objektiv Tamron 70-200mm f/2,8 G2, který jsem zde testoval na bezzrcadlovce Nikon Z6.

10 let fotografem české rally

Objektiv Nikon 200-500mm f/5,6 VR se mi nikde nechce nosit, nicméně jednou ve Vyškově jsem ho měl. Fotí se s ním velmi dobře, ale na rally je zbytečně velký a „těžkopádný“, navíc v horším světle by už světelnost byla limitní.

10 let fotografem české rally

Rally Morava je v mých očích fotograficky nejhorší závod. Pokud je trať fotograficky nezajímavá, pak to člověka donutí hledat kompozice tak dlouho, až nějakou netypickou najde. Snímek jsem pořídil Nikonem 16-35mm f/4 VR, který jsem měl ale velmi krátce a fotil jsem s ním snad jen tento závod.

Závěr

Článek je na samotném konci, za těch 10 let mám tolik vzpomínek a fotek, že se to nevejde napsat do jednoho článku, takže se můžete těšit na pokračování ve 2. dílu. Rovněž můžete navštívit můj blog, ve kterém najdete mnoho tipů k focení sportu, recenze fotografické techniky aj. pro někoho možná inspirativní články. Rovněž mne nezapomínejte sledovat na sociálních sítích zejm. na Facebooku a Instagramu.

10 let fotografem české rally

Na závěr temná fotka z temné doby, na kterou nikdo z nás nerad vzpomíná.