Máme tady konec roku a s ním přichází můj tradiční sumář uplynulé sezóny. Opět zde uvedu žebříček 9 nejlepších akcí, které jsem v letošním roce fotografoval a které mne zaujaly nejvíc. Držet se budu stejných hodnotících kritérií, jako v předchozích letech. Žebříček obsahuje opět 9 akcí v pořadí od 9. po 1. místo. Pro připomenutí se můžete také podívat na sumář z roku 2018 a 2017.

#9 MS motorových člunů v Jedovnicích

Loňská vítězná akce se i v letošním roce dostala do tohoto výběru. Bohužel v letošním roce panovalo nepříznivé počasí, které se na fotkách vodních sportů nepříznivě projeví výrazněji, než kdekoliv jinde. Přesto se jednalo o fajn akci a jsem rád, že jsem tam byl.

MS motorových člunů v Jedovnicích

Akční průjezd závodního motorového člunu v Jedovnicích

#8 Motocross Petrovice u Karviné

Po roční pauze jsem se vrátil na motocross a opět to bylo do Petrovic u Karviné. Mám tento závod rád, je fotogenický a trať je pěkná. V letošním roce bylo počasí jako na houpačce, chvíli svítilo slunce, chvíli pršelo, ale závod to byl povedený.

Petrovice u Karviné

Motocross v Petrovicích u Karviné

#7 ME autocrossu v Přerově

Ve výběru tradičně nechybí závod ME v autocrossu, na který pravidelně jezdím do Přerova. Závod opět splnil očekávání. Snažil jsem se zde najít nějaké nové kompozice, když jsem zde byl už potřetí v řadě.

ME autocrossu v Přerově

ME autocrossu v Přerově opět patří mezi mé nejoblíbenější akce uplynulé sezóny

#6 rally Vsetín

Rally Vsetín nepatří mezi mé nejoblíbenější, nicméně v letošním roce jsem byl pozitivně překvapen. Zkusil jsem najít místa, kde jsem ještě nikdy nefotil, což se dle mého názoru ukázalo jako zajímavá volba. Kromě toho zde bylo perfektní počasí, mlha v údolích apod., což vytvořilo krásnou scénu. Jsem tedy rád, že rally Vsetín mohu zařadit do letošního výběru.

rally Vsetín

Fotogenická rally Vsetín 2019

#5 dny NATO

Tuto anketu již zveřejňují 3. rokem a ani dny NATO prozatím v žádné z těchto anket nechyběly. Jednou za rok si zkrátka rád zajedu nafotit nějaké zajímavé letecké ukázky. V letošním roce byly na dnech NATO 3 zajímavé akrobatické formace. Vrchol programu ovšem bylo vystoupení akrobatického pilota Martina Šonky společně s pilotem stíhačky JAS 39 Grippen, které bylo neuvěřitelné.

dny NATO 2019

Martin Šonka a Ivo Kardoš v zajímavé formaci na dnech NATO 2019

#4 Světový pohár ve skocích na lyžích ve Wisle

Jestli chcete zažít jedinečnou atmosféru, pak skoky na lyžích v Polsku mohu doporučit. Pro focení jsem si záměrně vybral noční část programu, abych mohl alespoň trochu kreativněji využívat umělé osvětlení. Na akci dorazilo obrovské množství (zejm. polských) fanoušků, kteří vytvořili jedinečnou kulisu.

Skoky na lyžích ve Wisle

Skoky na lyžích ve Wisle

#3 rally Vyškov

Rally Vyškov rovněž nechybí v žádné z těchto mých anket, dokonce vždy je v TOP3. Za mě je rally Vyškov jedna z nejkrásnějších a nejvíce fotogenických rally v ČR. Opět jsem rád, že jsem na této rally byl a už teď se těším na následující ročník. Zkrátka tak extrémně akční šotolinové pasáže (byť jich není mnoho) v ČR nikde jinde nenajdeme.

rally Vyškov 2019

rally Vyškov 2019 a velmi akční průjezd v podání Vladimíra Hanuše

#2 Enduro Branky

Jestli jsem někdy fotil opravdu akční motorsport, pak to byly Enduro Branky. Jedná se o velmi drsný závod Endura, ve kterém je několik brodů, které musí závodníci zdolat. Právě tyto brody vytváří zajímavé a fotogenické možnosti pro fotografování. Věděl jsem předem, že závod bude náročný, nicméně skutečný závod ještě více předčil mé očekávání. Jednalo se o jednu z nejlepších akcí, které jsem kdy fotil.

Enduro Branky 2019

Enduro Branky 2019

#1 Barum Czech rally Zlín

Barum Czech rally Zlín každoročně patří mezi vrcholy českého motorsportu. V letošním roce jsem Barum rally fotil jako akreditovaný již po páté a až letos mohu napsat, že jsem byl s vlastním výsledkem poměrně spokojený. Navštívil jsem taky některá nová místa, kde jsem ještě nikdy za 10 let nefotil, což výsledné reportáži podle mne přidalo na pestrosti. Také jsem byl spokojený s průběhem a opět i zde vyšlo počasí na jedničku. Za mě to byla nejlepší Barumka, na které jsem kdy byl, takže kdy jindy, když ne letos ji zařadit na první místo v anketě.

Barum Czech rally Zlín 2019

Barum Czech rally Zlín

Závěr

Uplynulá sezóna nabídla opět mnoho zajímavých okamžiků, na které rád vzpomínám. Sezóna 2020 je už na dohled a už nyní mohu slíbit, že rád navštívím zase nějaké nové akce, které jsem ještě nefotil. Svou tvorbu bych chtěl v roce 2020 opět posunout o něco výš, ale zároveň budu z některých akcí natáčet i videa a publikovat je na svůj youtube kanál. Jedno zkušební video jsem natočil a sestříhal už letos.

Pokud se vám moje tvorba nebo blog líbí, budu rád, když mne budete sledovat na sociálních sítích. Na úplný závěr bych chtěl popřát všem příznivcům šťastný nový rok 2020.