Stejně tak, jako v minulém roce, tak i v roce letošním jsem sestavil žebříček nejlepších sportovních akcí, které jsem v letošním roce navštívil. Uvedené sportovní akce jsem seřadil opět od 9. do 1. místa. Hodnotící kritéria jsou opět: fotogeničnost a akčnost dané akce, organizace akce, okolní krajina a částečně i počasí, které vyšlo v tomto roce. Jinými slovy řečeno: jedná se o jakýsi žebříček mé spokojenosti s danou akcí v tomto roce.

#9 – Rally Hustopeče

Do TOP 9 se dostala rally Hustopeče, která bez pochyb do TOP 9 patří. Letos to stačilo pouze na 9. příčku, protože celou rally provázela řada nepříznivých událostí, kdy se rušila jedna RZ za druhou a to po průjezdu cca 10 aut. Odfotil jsem tedy asi 25% z celé rally, což je velmi málo, nicméně i tak to stálo za to a na 9. příčku to stačilo. Každopádně už nyní se těším na příští rok, protože potenciál je v té rally obrovský, obzvlášť pokud vyjde počasí jako v letošním roce.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

Atmosféra ve vinici

#8 – Heroes race

Z kategorie běžeckých závodů, které jsem v letošním roce fotil byl pro mne nejlepší Heroes race, na kterém jsem byl poprvé. Závod se koná v zajímavé lokalitě a obsahuje řadu méně typických překážek pro tento typ sportů. V příštím roce bych neměl na tomto závodu chybět a plánuji také jeho novou zimní podobu.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

Silově nejnáročnější závod v ČR

#7 – Dny NATO

Každoročně rád fotím letecké ukázky na dnech NATO, nechyběl jsem ani v letošním ročníku. Kromě toho, že vyšlo počasí, tak jsem letos poprvé fotil opravdovým teleobjektivem pro tento druh sportu, kterým je Tamron 150-600mm VC USD. Tento objektiv nabízí výrazně větší přiblížení objektu, což bylo pro mne něco úplně nového.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

akce s bohatým programem

#6 – Světový pohár žen ve skocích na lyžích – Frenštát pod Radhoštěm

Hledal jsem dlouho zajímavé a fotogenické sporty někde v okolí a právě skoky na lyžích patří mezi mé letošní největší pozitivní překvapení. Absolutně vůbec jsem nevěděl „do čeho jdu“ a zároveň jsem měl obavy z ostřícího systému svého Nikonu D600. Nakonec celá akce dopadla nad mé očekávání a byl jsem s výsledkem napoprvé rozhodně spokojen.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

Jedinečný světový pohár

#5 – ME autocrossu Přerov

Autocross má své kouzlo a stejně tak jako v loňském roce, tak i v roce letošním řadím tento sport mezi ty úplně nejlepší. Počasí vyšlo na jedničku, panovala zde výborná atmosféra, takže opět jsem byl s akcí velmi spokojený.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

Evropská úroveň autocrossu

#4 – Ferrari racing days Brno

Automobily Ferrari považuji za ty nejkrásnější a nejzajímavější jaké kdy na cestách jezdily a jezdí. Tato automobilka má bohatou historii snad jako žádná jiná a je moje velmi oblíbená. Účast na dnech Ferrari v Brně jsem tedy považoval za jakousi povinnost. Tato akce se do Brna vrátila po dlouhých 9 letech. Kromě závodů Ferrari challenge bylo možné vidět desítky až stovky vozů od majitelů této značky, ale také historické modely a exhibiční jízdu F1. Program pokračoval i během týdne, kdy byly v Brně jízdy Corse clienti (majitelé historických F1) a zajímavé limitované modely, jako je Ferrari FXX, 599XX apod. Bohužel na tuto část programu neměli novináři přístup, což mne doposud mrzí a je to také důvod, proč jsem tuto akci nezařadil do TOP3.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

Formule 1 v akci

#3 – Czech Stunt Day

Tato akce do slova nemá obdoby nikde jinde na světě, než je právě v Ostravě. Startovní pole obsahovalo stunt ridery z celého světa v takovém počtu, který tuto akci zařadil na absolutní vrchol světového žebříčku. Velmi jsem byl s akcí spokojený.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

Největší akce stunt ridingu na světě

#2 – Rally Vyškov

Rally Vyškov tradičně patří mezi nejfotogeničtější rally u nás a letošní ročník nebyl výjimka. Charakteristické znaky pro tuto rally jsou prašné cesty, zajímavá lokalita, řepková pole apod. Kromě toho poslední 3 roky vyšlo počasí skvěle, takže mne nezbývá nic jiného, než tuto rally opět zařadit velmi vysoko.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

Prašná rally Vyškov

#1 – MS motorových člunů Jedovnice

Konečně se dostávám k absolutně nejlepší letošní akci, kterou byl závod MS motorových člunů. Moc se zde nechci rozepisovat, protože vlastně ani není o čem. Zkráceně řečeno: ten kdo tento sport neuvidí na vlastní oči, tak neuvěří. Zcela jednoznačně jsem se rozhodl, že vítěz pro letošní ročník bude právě tento závod.

Nejlepší sportovní akce roku 2018

Mistrovství světa motorových člunů v ČR

Závěr

Výše uvedené akce jsem vyhodnotil jako nejlepší, bohužel do letošního žebříčku se nedostaly dvě mé velmi oblíbené akce jako je Barum Czech Rally Zlín 2018 a Czech Drift Series Brno 2018. Naopak v letošním žebříčku přibylo několik pro mne zcela nových akcí jako byl závod motorových člunů, okruhové závody (Ferrari racing), běžecký závod Heroes race a skoky na lyžích. Všechny zde uvedené akce bych tedy případným návštěvníkům a hlavně fotografům v následujícím roce (budou-li se konat) určitě doporučil.

Sezóna 2018 je za námi, nyní už sestavuji svůj kalendář a harmonogram sportovních akcí, na kterých plánuji fotit v roce 2019. Opět bych chtěl najít nějaké nové a zajímavé sporty, které jsem ještě doposud nefotil. Pokud máte nějaké zajímavé tipy na sportovní akce v okolí (Ostrava apod.), o kterých si myslíte, že by mohly být zajímavé, napište mi prosím do komentářů nebo na facebook.